ACSI FreeLife

Menu

Fietsen door de Maasvallei

Een kluwen van waterwegen, fietspaden, wandelpaden en pittoreske dorpjes ligt langs de Maas. Toch is het niet ingewikkeld om er de weg te vinden. Een heuse Maasverkenner kan je erbij helpen. Redacteur Katinka ging met zo’n verkenner op pad.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
VVV Stevensweert Maasvallei
Fietsen Maasplassen uitrusten

“We gaan fietsen langs de Loire van de Lage Landen”, vertelt Jos Swinnen terwijl hij staat te popelen om de fiets op te springen. Jos is een zogenoemde Maasverkenner van het Rivierpark Maasvallei, een grensoverschrijdend natuurpark. Ontstaan door de samenwerking van diverse landschapsorganisaties, gemeenten en de provincie Limburg.

2.500 hectare riviernatuur

Het park is 35 kilometer lang en 2,5 tot 5 kilometer breed en reikt van het Belgische Kessenich tot aan Maastricht en bevat zo’n 2.500 hectare riviernatuur. En die is perfect zelf met de tweewieler te ontdekken via de fietsknooppunten. Maar fiets je met een Maasverkenner dan leer je nog wel wat meer over het gebied.

De Loire van de Lage Landen

“De Loire, waarom wordt de Maas daarmee vergeleken”, vraag ik Jos terwijl we over een dijkje bij Ophoven fietsen met de Maas op rechts en een grote waterput op links. “Omdat het een regenrivier is op een kiezelbedding, net als de Loire. De waterput is ontstaan door het winnen van grind. Maar ook het landschap van bossen afgewisseld met weiden doet denken aan dat van de Loire. En je vindt langs de Maas ook kastelen.”

Op een landtong omringd door water stoppen we. “Vanaf hier kun je alle onderdelen uit onze route zien liggen.” In de verte zie ik kerktorens als spelden uit het landschap steken. “Die twee grote reactoren zijn van de elektriciteitscentrale in Maasbracht. Die hebben we bijna de hele tocht in het vizier.”

Fietsknooppunten

Benieuwd hoe de fietsreis langs de Loire van de Lage Landen verdergaat? Je leest het allemaal in ACSI FreeLife 7-2017. Wil je na het lezen van het hele verhaal in ACSI FreeLife 7-2017 in de bandensporen treden van Katinka? Fiets dan dezelfde route door de Maasvallei en volg de knooppunten
22-21-33-42-35-84-36-37-40-10-39-01-22.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Fietsen door de Maasvallei

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation