ACSI FreeLife

Menu

Elburg: vergeet die zijstraatjes niet

Redacteur Sander Cox ging voor de Hanzestedentour van ACSI FreeLife op pad in Elburg, het oude vissersplaatsje dat vroeger nog aan de Zuiderzee lag.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Elburg

Als je vanuit de Havenkade de Vischpoorstraat-Jufferenstraat volgt, sta je na vijfhonderd meter alweer buiten de stadsmuren. Doodzonde als je voor deze snelle stadstour kiest. In het Gelderse Hanzestadje stikt het van de schattige zijstraatjes. Mijn oog valt meteen op de sierlijke keitjespatronen. Geen enkele stoep aan de Vischpoortstraat is hier hetzelfde. Het blijkt iets typisch Elburgs te zijn dat al in 1615 is ontstaan. Slechts een enkel kunstwerk is ‘vervuild’ met wat sprietjes onkruid of ligt er wat vervallen bij. Grote kans dat dit maar voor even is.

Speciale subsidiepot

De gemeente Elburg doet namelijk hard haar best om zo goed mogelijk te pronken met haar lokale trots. Voor renovatie- en herstelwerkzaamheden aan de keitjesstoepen heeft de gemeente een speciale subsidiepot. De afbeeldingen op de stoep geven aan wat het beroep was van de huiseigenaar. Sommige keitjespatronen zijn trouwens nog steeds actueel, zo valt mij op als ik wat flappen heb getapt bij het pinautomaat en ik een duidelijk patroon van de drie letters SNS ontdek. Is weer eens wat anders dan die schreeuwerige reclames.

Wat zijn Hanzesteden?

Hanzesteden zijn middeleeuwse steden die aangesloten waren bij het Hanzeverbond. Ontstaan uit een samenwerking van een aantal Noord-Duitse kooplieden. In de middeleeuwen waren maar liefst 150 steden aangesloten bij het Hanzeverbond. Het beschermen van de aangesloten handelslieden en het uitbreiden van de handel waren de voornaamste doelen. Rijkdom was het gevolg.

Wat hebben wij daar nou aan? Je vindt in deze steden souvenirs van deze glorietijd, zoals sierlijke koopmanshuizen, indrukwekkende stadsmuren en indrukwekkende handelskantoren. Iedere editie van ACSI FreeLife Magazine nemen we je mee naar één van de Nederlandse die ooit behoorden tot het Hanzeverbond. Ben jij nieuwsgierig naar het hele verhaal over Elburg? In ACSI FreeLife 7-2016 vind je het uitgebreide verhaal en kom je er achter waarom het zo leuk is om die zijstraatjes in te duiken.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Elburg: vergeet die zijstraatjes niet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation