ACSI FreeLife

Menu

Deventer: met het pontje naar de koekstad

testtourDe Hanzesteden vormen het thema voor twee van onze testteams van de ACSI FreeLife TestTour. Zowel cultuurliefhebbers Joop en Tonny als levensgenieters Enny en Paul ontdekken de rijke historie, gezellige straatjes en bijzondere architectuur. Als onderdeel van de voorpret lichten we steeds een Hanzestad uit de TestTour uit. Deventer staat in dit voorproefje centraal. Sander Cox ging bracht voor ons een bezoek aan een van de oudste steden van Nederland.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Deventer

Pontje en koek

Parkeren en steden vormen meestal geen gelukkige combinatie. Daar heb ik in Deventer geen last van. Op deze regenachtige donderdagochtend parkeer ik mijn auto aan de Worp, een statige bomenlaan met parkeerplekken aan beide kanten. Je vindt hier bijna 200 parkeerplekken. En dat op een paar honderd meter van de binnenstad.

Voordat ik daar ben, moet ik eerst de IJssel oversteken. Met het pontje. Aan de overkant van het water staat gids Truus Schreijer al klaar. Truus neemt mij meteen mee naar de Lebuïnuskerk. Maar liefst 220 treden verder en 62,5 meter hoger heb ik een mooi uitzicht over de Hanzestad. Een perfect begin voor een dagje Deventer. “Met heel helder weer zie je de IJsselcentrale in Zwolle (ongeveer 30 kilometer noordelijker red.) liggen.” Dat zit er vandaag niet in. Trap af en de stad in!

Via het hippe winkelstraatje Kleine Overstraat komen we aan op de Brink, het centrale marktplein in de binnenstad. Het is ondertussen koffietijd. Daar hoort Deventer koek bij. Deze lekkernij wordt hier al meer dan 400 jaar gebakken. Ooit had de stad 23 koekwinkels. Daar is er nu nog maar eentje van over, Koekwinkeltje Jb. Bussink. In de Hanzetijd was deze voedzame lekkernij van levensbelang tijdens de lange handelsreizen. Kruidkoek blijft maandenlang goed, dus gingen honderden kilo’s Deventer koek mee aan boord van de handelsschepen. Zelf kies ik voor de appel-kaneelkoek en de versgebakken Jacob’s koek. Die laatste is vanwege het krokante korstje een aanrader.

Stad en dorp ineen

Kruidkoek en koffie, dat is nog eens een oppepper. Ik volg Truus richting de Rijkmanstraat. Het is een van die zijstraatjes van de Brink die je niet moet vergeten. Ik kijk uit op een sierlijk vrijstaand herenhuis dat ooit dienst deed als pakhuis. Het gebouw heeft een typisch Gelders-Overijsselse gevel. Herkenbaar aan de gevelranden met naar binnen en buiten gerichte rondingen en de muizentandjes. Deze tandjes komen me bekend voor. Het zijn horizontale rijen stenen waarvan de punten naar voren uitsteken. Deze middeleeuwse bouwconstructie moest de voordeuren beschermen tegen regenwater. In Deventer kom je nog altijd 27 huizen tegen met zo’n typische gevel.

We laten de Rijkmanstraat achter ons en wandelen richting het Bergkwartier, het oude handelshart van de stad. De tientallen monumentale huizen en pakhuizen herinneren aan het rijke handelsverleden. Binnen in de Bergkerk komt Truus met een uitsmijter die mij de rest van de dag niet meer loslaat. “Rijke families konden het zich permitteren om hun nabestaanden in de kerk te begraven. Daarbij kwamen natuurlijk luchtjes vrij. De volgende dag kwamen de mensen in de kerk en kwam de geur je tegemoet. Zo is de uitdrukking ‘rijke stinkers’ ontstaan.” Maar goed dat dit tegenwoordig anders gaat.

Voordat ik het weet, is het alweer tijd om naar de overkant te varen. Heb je het niet zo op dat pontje? Dan kun je ook kiezen voor de snelle oversteek via de Wilhelminabrug. Zelf raad ik iedereen aan om een dagje Deventer te beginnen aan de oostkant van de stad. Schipper mag ik overvaren? Ja!

Volg de TestTour op de voet

De ACSI FreeLife TestTour 2019 is voor de testteams helaas weer afgelopen. Maar voor de volgers gaat het nu pas echt beginnen! Vanaf vrijdag 20 september verschijnen alle video’s en artikelen van de Levensgenieters en Cultuurliefhebbers op deze site. En vanaf midden december is het de beurt aan de Actievelingen en Gezinskampeerders. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina. Veel plezier alvast!

Praat mee

Praat mee: Deventer: met het pontje naar de koekstad

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht