ACSI FreeLife

Menu

Dagje Zwolle: Brood en boot

testtourHanzestad Zwolle is de plek die de testteams Levensgenieters en Cultuurliefhebbers gezamenlijk gaan verkennen. Eerst wordt er een kijkje genomen in het Herman Brood Museum, daarna is het tijd voor een boottocht (mét riant gevulde picknickmand) en een bezoekje aan het stadsfestival. Drie keer raden welk team gaat varen en welk team nog meer cultuur gaat snuiven  …

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
TestTour Zwolle
Herman Brood museum
Herman Brood museum
Herman Brood museum
Boottocht Zwolle
Boottocht Zwolle
Stadsfestival Zwolle

Al voor het museum open gaat, staan Paul, Enny, Joop en Tonny aan de overkant van de straat te wachten. Daar ligt namelijk een andere toeristentrekker, De Fundatie. De moderne koepel op dit klassieke museumgebouw is een opvallende verschijning in het centrum van Zwolle. Er zijn tijdelijk werkzaamheden, vandaar dat er vandaag voor gekozen is om een kijkje te nemen bij de overburen.

Kunst met een knipoog

In het Herman Brood Museum is allerlei kunst van de excentrieke Brood te bewonderen. Uiteraard diverse schilderijen, maar ook minder voor de hand liggende voorwerpen als een botsauto en tafelvoetbaltafel. Deze zijn vaak beschilderd met geel, rood en blauw, de drie primaire kleuren die veel werk van Brood kenmerken. Verder is er allerlei documentatie te bekijken over Brood. Boeken, krantenknipsels en tijdschriftartikelen zijn in glazen kasten tentoongesteld.

Bij het zien van een persfoto waarop de kunstenaar erg ongezond oogt, bekent Paul: ‘’Ik kan eigenlijk maar moeilijk naar hem kijken. Een erg sneue man, met zo’n leven vol drank, drugs en andere ellende.’’ Toch zorgt veel werk in het museum voor een glimlach op de gezichten van de beide testteams. Vrolijke schilderijen met links en rechts een ludieke of provocerende tekst; het is toch heel anders dan wat er pakweg hangt in ‘klassieke’ musea.

Ieder zijn ding

Na een uurtje in het museum staat het viertal weer buiten. ”Wat fijn om even met z’n allen een activiteit te doen”’, klinkt het. Helaas is het tijd om afscheid te nemen en door te gaan met het programma. Paul en Enny mogen naar de steiger achter museum de Fundatie, waar een luxe sloep en een picknickmand op hun wachten. Tijd om optimaal van het leven te genieten. En ook Joop en Tonny gaan doen waar ze zo van houden. Gewapend met een kaart van het Stadsfestival Zwolle (6-8 september) zullen ze een kijkje nemen bij een aantal culturele uitspattingen. Overal in de stad staan muziek-, theater- en dansacts geprogrammeerd, genoeg om te ontdekken dus.

De boot in met de Wateringers

Terwijl Joop en Tonny op de steiger nog wat laatste foto’s maken, verdwijnen Enny en Paul alweer in de verte. Anderhalf uur mogen ze varen in een elektrische sloep over de Zwolse grachten. Al snel passeren ze de mooiste huizen en gebouwen. ”Wat is het lekker rustig zeg”, valt Enny op. En inderdaad; er is maar weinig ander verkeer op het water. De picknickmand die aan boord is, wordt geopend door Enny. Paul zit namelijk aan het roer en is nog even bezig om de besturing van de boot te perfectioneren. Scones met jam en custard, mini-sandwiches, quiche, gekookte eitjes, thee, vers fruitsap: dit lunchpakket is verre van veilig bij de levensgenieters, die inmiddels honger hebben gekregen.

Terwijl Enny Paul zo nu en dan wat toestopt, komt het eerste van de vele brugjes in zicht. Het is even navigeren tussen de pijlers, maar alles verloopt soepel. Het geluid van fluitende vogels, de fraaie stadsgezichten van Zwolle die langzaam aan hen voorbijtrekken, de lekkere lunch. Ja, dit boottochtje valt wel in de smaak. Bijna op het einde van de route passeren ze de camperplek waar zij en Joop en Tonny de nacht hebben doorgebracht. Een toepasselijke route dus. Bij het inleveren van de boot staat één ding als een paal boven water: Zwolle is een prachtige stad, en al helemaal gezien vanuit een bootje!

Muziek op het plein

Joop en Tonny zijn na een korte wandeling neergestreken op een terras aan het Grote Kerkplein. De muziekliefhebbers (Joop speelt gitaar) genieten zienderogen van een optreden van de coverband The Guilty Pleasures. Hits uit de jaren ’60 tot nu komen voorbij. Met wisselende samenstellingen is de band erg divers. Het ene nummer wordt gezongen door een man, daarna mogen de achtergrondzangeressen op de voorgrond een ander nummer vertolken. ”Wat spelen ze goed zeg, wat een energie”, zegt Joop enthousiast. En ook Tonny swingt lekker mee in haar stoel. Na een hapje en een drankje is het alweer tijd voor de volgende act: Tim Knol & Bluegrass Boogie Men. En ook hier is stil zitten moeilijk. De singer-songwriter laat een uur lang al zijn kunsten zien, tot groot genoegen van Joop en Tonny.

Zonder twijfel was Zwolle voor beide testteams een zeer prettige bestemming om te ontdekken. Op naar de volgende Hanzestad!

Beleef de Hanzesteden met ons mee!

De ACSI FreeLife TestTour 2019 zit er alweer op voor de testteams. Maar voor alle volgers gaat het pas beginnen! De blogartikelen en video’s van de camperreis langs de Hanzesteden vind je terug in het TestTour-dossier. Vanaf midden december is het de beurt aan de Actievelingen en Gezinskampeerders, die Wallonië ontdekt hebben met een splinternieuwe auto-caravancombinatie. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onze Facebookpagina. Veel plezier alvast!

Nieuwsgierig en enthousiast geworden? Je kunt beide testteams ontmoeten! Kom naar de Kampeer & Caravan Jaarbeurs (Hal 7), gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Paul en Enny zijn er op vrijdag 11 oktober en Joop en Tonny zullen op zaterdag 12 oktober acte de présence geven. Luister naar hun ervaringen en stel ze al je vragen! Leuk feitje: de camper waar de levensgenieters mee op pad zijn geweest, de Bürstner Lyseo Time T Limited 690 G, is ook op de beurs te bewonderen. Zien we je daar?

Praat mee

Praat mee: Dagje Zwolle: Brood en boot

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht