ACSI FreeLife

Menu

Brabant viert 75 jaar bevrijding

Noord-Brabant was in het najaar van 1944 de eerste Nederlandse provincie die door de geallieerden van de Duitsers was bevrijd. Een kampeervakantie in Noord-Brabant is vanwege de viering van 75 jaar bevrijding bij uitstek het moment om je te verdiepen in de verhalen van toen. Er zijn meer dan 75 indrukwekkende verhalen te vinden.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Brabant_75 jaar bevrijding_foto: Liberation Route Europe
hellshighway-2 rechten regelen bij liberation route_foto: Liberation Route
Brabant_Liberation Route

Vogeltjes kwetteren vrolijk door de lucht en een zwanenmoeder en haar kroost zwemmen gemoedelijk door de kasteelgracht. Ik ben bij Kasteel Heeswijk in Brabant, waar onder de bomen buiten de kasteelpoort een herdenkingsmonument staat voor de heldhaftige parachutisten die op deze plek zijn geland.

Navigatiefouten

“Op 17 september 1944 landden geallieerde parachutisten. Daarmee startte Operatie Market Garden. Echter landden de parachutisten een heel stuk uit de richting. De misdrop werd veroorzaakt doordat het vliegtuig van de zogenaamde pathfinders voor de landingszone bij Veghel werd neergeschoten. Dat zorgde voor navigatiefouten bij de piloten van de hoofdmacht voor dat landingsterrein.

Landing in de kasteelgracht

De soldaten moesten dus nog een stuk over land lopen om bij de brug te komen die ze in moesten nemen”, vertelt gids en WOII-historicus Edwin Popken. “Er waren verschillende soldaten tijdens de landing gewond geraakt. In het kasteel werd een medische post ingericht waar ze konden worden behandeld. Eén van de parachutisten was de geestelijke Francis Sampson. Hij landde boven op een andere parachutist waarmee hij samen in de kasteelgracht viel. Ze bleven bij de gewondenpost achter.

Op naar Veghel

Sampson ging op zoek naar transport om de gewonden naar Veghel te krijgen. Toen hij bij het kasteel terugkwam, hadden de Duitsers het al ingenomen en de gewonden krijgsgevangen gemaakt. Sampson ging daarom weer terug naar Veghel. Later in de oorlog werd hij in Bastogne zelf krijgsgevangen genomen. Hij ging vrijwillig naar een krijgsgevangenkamp voor gewone soldaten in plaats van een officierskamp. ‘De soldaten hebben het zwaarder dan de officieren, dus daar ben ik nodig’”, zei hij zelf.

Liberation Route in Brabant + prijsvraag

Het leverde Sampson een heldenstatus op. Wat voor heldenstatus? Je leest het volledige artikel nu gratis op deze site. Ontdek wat voor hartverscheurende verhalen je zoal tegenkomt tijdens de Liberation Route.

Lees het artikel goed door, want ter ere van de herdenking van de bevrijding van Noord-Brabant is er een speciale winactie. Beantwoord drie vragen om kans te maken op mooie prijzen. Mail je antwoorden vóór 26 september naar prijsvraag@brabantremembers.com onder vermelding van ‘ACSI Prijsvraag Sept2019’ in het onderwerp. Winnaars krijgen bericht via mail.

Historische foto’s: Liberation Route Europe

Praat mee

Praat mee: Brabant viert 75 jaar bevrijding

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht