ACSI FreeLife

Menu

5 redenen voor kerst in Valkenburg

Echte kerstlovers weten de weg naar het Limburgse stadje Valkenburg aan de Geul allang te vinden, maar waarom gaan ze daar toch zo graag naar toe?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

Redacteur Katinka ging op onderzoek uit en komt met 5 redenen om de kerstsfeer in Valkenburg te proeven.

5 redenen: kerst in Valkenburg

1

Valkenburg biedt een feest van het licht

Maak een wandelingetje door Valkenburg in de avond. In een pittoresk stadje als Valkenburg zorgen de vele kerstlichtjes en het schijnsel van de spots op de kasteelruïne voor de ultieme kerstsfeer. Zelfs als je niet zo van kerst houdt, is een beetje extra licht in donkere dagen mooi meegenomen.

2

Valkenburg barst van de restaurants

Plof neer op één van de terrassen. Het centrum van Valkenburg ligt ermee bezaaid. Loop bijvoorbeeld onder de Grendelpoort door en volg de straat. Links en rechts vind je terrassen, waar – weer of geen weer – altijd mensen buiten zitten. De kampvuurtjes en heaters zorgen ervoor dat je niet verkleumd. Ieder restaurant is op zijn eigen manier in kerstsferen gehuld. Van Chinees tot Mexicaans en van een simpele daghap tot een robuuste burger. Iedere culi komt hier aan zijn trekken.

3

In Valkenburg geniet je van de kerst onder de grond

Of het nu ochtend, middag of avond is in de Valkenburgse mergelgrotten is de sprookjesachtige kerstsfeer altijd aanwezig. Er zijn liefst drie grotten te bezoeken waar kerstmarkten worden gehouden. Je vindt deze combinatie nergens anders in Nederland.

Kerst in de Gemeentegrot
De grootste kerstmarkt staat opgesteld in de Gemeentegrot aan de voet van de Cauberg (nummer 4). Tot 23 december is de markt geopend. Je koopt er kerst- en cadeauartikelen, maar ook lokale culinaire specialiteiten. Er is van alles te proeven. Een pluspunt: de grot is ook toegankelijk voor andersvaliden. De entree bedraagt voor volwassenen € 6

Kerst in MergelRijk
Van de kerstsfeer genieten en tegelijkertijd meer te weten komen over mergel en grotten. Dat kan in Mergelrijk. In de grot vind je tientallen verhalen door middel van beeld, kunst, films en voordrachten. Zo kun je onder andere een levensgroot mergelbeeld aanschouwen van De Nachtwacht van Rembrandt. In het grottenatelier maak je een eigen kerstsouvenir van mergel. Leuk voor de (klein) kinderen: De Mergeltovenaar vertelt het kerstverhaal met magische mergelstof tekeningen. Het MergelRijk ligt aan Daalhemerweg 31a. De entree bedraagt voor volwassenen € 8,75.

Kerst in de Fluweelengrot
De Kerstman heeft dit jaar zelfs de Fluweelengrot verkozen tot zijn woonplaats. Je bent welkom in zijn huis en kunt een kijkje nemen in de cadeaukamer. Naast de kerstdecoratie wordt je ook getrakteerd op wandschilderingen, sculpturen, een unieke 18de eeuwse kapel en verschillende koopwaar. Je vindt de grot aan de Daalhemerweg 27. De entree bedraagt voor volwassenen € 9,50 (in combinatie met een bezoek aan de Kasteelruïne).

4

Valkenburg heeft een interessante geschiedenis

Bezoek de kasteelruïne overdag. Je kunt naar boven lopen en genieten van het uitzicht over Valkenburg en omgeving. Genieten van een kopje koffie of lunch doe je bij Restaurant De Haselderhof. Ervoor of erna kun je de ruïne bekijken. Eens stond er een imposant kasteel, Nederlands enige hoogteburcht. (Entree bedraagt € 9,50 in combinatie met een bezoek aan de Fluweelengrot).

5

Valkenburg heeft een mooie omgeving

Vergeet niet de omgeving van Valkenburg aan de Geul. Het riviertje slingert door het heuvellandschap. Er zijn verschillende wandelroutes die je meevoeren langs de Geul, door de bossen en weilanden. Loop bijvoorbeeld de route Kastelen in het geuldal en dompel je onder in de sprookjesachtige gebouwen die als parels in het landschap liggen. Vanuit Valkenburg is de route 6 kilometer lang.

Overnachten kan op Camping de Cauberg, Camping De Bron of Camping Vinkenhof/Keutenberg. Alles over kerst in Valkenburg vind je hier.

Praat mee

Praat mee: 5 redenen voor kerst in Valkenburg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation