ACSI FreeLife

Menu

Nederland in 4 seizoenen: Bijkomen op Balgzand

In elk jaargetijde laat de natuur zich van een andere kant zien. Natuurjournalist Hans Peeters gidst je in deze rubriek door de vier seizoenen. Dit keer neemt hij je mee naar Balgzand in het Waddengebied.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Nederland in 4 seizoenen_Balgzand_tureluur

Onze Nederlandse Waddenzee werkt als een magneet op miljoenen trekvogels. Vanuit diverse richtingen uit het noorden ontmoeten ze elkaar in het waddengebied, om er te rusten, te ruien en de vogelmagen te vullen. Later in de zomer is het hier een soort Schiphol met reizende passagiers op doortrek. Maar ook nu is het er een drukte van jewelste. Balgzand is een van de zuidelijkste plekken van de Wadden waar je dit kunt beleven.

Grote bak met modder

Veel mensen zullen Balgzand gepasseerd zijn zonder er erg in te hebben. Wanneer je over de N99 rijdt van Den Oever naar Den Helder, om bijvoorbeeld de boot naar Texel te nemen, passeer je het immense natuurgebied. Na het lezen van dit artikel heb je alle reden om even een tussenstop te maken en een blik over de dijk te werpen.

Om exacter te zijn: Balgzand is een grote wadplaat van 12.000 voetbalvelden groot en ligt tussen Den Helder en Wieringen. Zoals gezegd aan de zuidkant van het waddengebied met alle kenmerken van de Wadden. Bij vloed kijk je uit over een eindeloze watervlakte. Is het eb, dan zie je een grote bak met modder, doorsneden door kreken. Tegen de dijk aan bieden schorren broedgelegenheid aan kluten, scholeksters, visdieven en andere typische wadvogels.

Nederland in 4 seizoenen_BalgzandBalgzand is enkel te bezoeken met excursies, maar de vogelkijkpunten op de Amsteldiepdijk en Balgzandpolder (foto) zijn vrij te bezoeken. Foto: Rob Kempers

Nieuwe zeedijk

Honderd jaar geleden werd een nieuwe zeedijk gelegd aan de zuidkant van het Balgzand, de Balgzanddijk. Op enkele plaatsen kun je via een trap de dijk beklimmen en genieten van het weidse uitzicht. Vergeet je verrekijker niet en trek een jas aan, want het waait er altijd. Ook het vogelkijkscherm bij de Balgzandpolder is voor vogelliefhebbers een must.

Lees verder

Nieuwsgierig wat voor natuurschoon nog meer is tegengekomen op Balgzand? Zorg dan dat je ACSI FreeLife 5-2022 in je bezit hebt, want daarin vind je het complete artikel.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Nederland in 4 seizoenen: Bijkomen op Balgzand

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht