De verleiding is groot om Retranchement op zijn Frans uit te spreken. De Zeeuwen zullen je raar aankijken. Doe maar gewoon… Zo vreemd is die Franse neiging nu ook weer niet. Het slechts 310 inwoners tellende dorpje ligt pal op de grens met België. In 1604 richtte prins Maurits tijdens de Tachtigjarige Oorlog het dorp in als vestingplaats om de Spanjaarden bij Het Zwin tegen te houden.
800 schepen en ruim 11.000 soldaten
Hij deed dit niet alleen, maar kwam met 800 schepen en ruim 11.000 soldaten. In de jaren erna werd Retranchement ter beveiliging omwald en verrezen drie bastions in de polder. Deze rijke historie is nog op veel plaatsen in de omgeving terug te vinden. En Het Zwin ligt er, na al die jaren nog steeds, als gevarieerd natuurreservaat op de grens. Vanuit Retranchement wandel je door de duinen en over het strand zo het gebied in. Aan de Belgische kant bij de badplaats Knokke is Het Zwin Natuurcentrum ingericht dat het bezoeken meer dan waard is.
Natuur aan alle kanten
Retranchement is een prima uitvalsbasis om Zeeuws-Vlaanderen te ontdekken. Je hoeft enkel je ogen open te doen om natuur te zien. De Noordzee is op minder dan een steenworp afstand. Ruisende branding, roepende meeuwen en vluchten trekvogels die in deze tijd al weer zuidwaarts gaan. Op het strand scharrelen uit Groenland afkomstige steenlopers op zoek naar lekkere schelpenhapjes.
Rietzangers krassen tussen het riet
Fiets je meer het binnenland in naar plaatsjes als Sluis, Oostburg of Groede dan bloeien er in de bermen akkerbloemen als klaprozen, kamille en bolderik. Kleurrijke gele teunisbloemen vangen de uitbundige zonnestralen op. ‘s Avonds klinkt de melancholieke zang van de merel en rietzangers krassen tussen het riet. In dit rustieke landschap broeden steenuilen in vervallen boerenschuurtjes en krijsen kerkuilen tijdens de nachtelijke uren. Zonder dat je er erg in hebt passeer je de grens, waar typische Belgische cafeetjes nooit ver weg zijn.
Lees verder over Zeeuws-Vlaanderen
Benieuwd wat Hans in zijn (natuur)reis door Zeeuws-Vlaanderen nog meer tegenkomt? In ACSI FreeLife 6-2020 lees je het hele artikel.