ACSI FreeLife

Menu

Met mijnwerker Jan op avontuur in de Blégny-mijn

TestTour WalloniëTerwijl hun caravan een fijn plekje heeft op Corsendonk Camping Spa d’Or, maken de gezinskampeerders Frank, Saskia, Dinand en Robin van Estrik een uitstapje naar de Blégny-mijn in het gelijknamige dorpje zo’n twintig minuten ten noorden van Luik. Een perfecte activiteit voor een druilerige zomerdag. Zo’n dertig meter onder de grond is daar namelijk helemaal niets van te merken.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Blégny-mijn

Voordat ze afdalen in de mijn, krijgen de gezinskampeerders een film te zien uit de tijd dat de mijnen floreerden en de regio economisch veel baat had bij de steenkolendelving. De zwart-witbeelden maken indruk op Dinand en Robin.

Ware mijnwerkers

Met oud-mijnwerker Jan (63) gaat de familie mee onder de grond in de mijn om de werkomstandigheden en gangen in de mijn met eigen ogen te zien. Maar niet voordat ze zelf een mijnwerkersstofjas aantrekken en een opvallende gele veiligheidshelm van de plank hebben gepakt. Als ware mijnwerkers zakken ze  met hun vader en moeder vervolgens met een liftkooi zo’n dertig meter af in de mijn die op de lijst van Unesco Werelderfgoed staat.

Naakte mannen

Zo’n dertig meter onder de grond legt mijnwerker Jan de familie uit dat steenkool ontstaat door verschillende lagen plantaardig materiaal die in het verleden zijn gevormd. De steenkooldelving in de Blégny-mijn is in 1980 gestopt. “Ik heb zelf achttien jaar in de mijn gewerkt. In die tijd heb ik heel wat naakte mannen gezien! De temperatuur lag tussen de 12 en 14 graden, zowel in de zomer als de winter. Maar de luchtvochtigheid was heel hoog, dus werd in korte broeken gewerkt. Maar vaak ook zonder broek, want de liezen gingen door het vocht kapot”, vertelt Jan terwijl ze in een ronde galerij lopen waar metalen bogen het steen op hun plaats houden.

Brandende kaars

Dinand en Robin luisteren geboeid naar Jan, die de jongens intussen wijst op de schacht waar vroeger arbeidsmigranten in smalle ruimtes hard moesten werken om steenkolen te delven. “De werkomstandigheden waren heel slecht in die tijd. Er was bijvoorbeeld een groot risico op een gasexplosie door methaan. In de achttiende eeuw wisten ze al dat methaan kon exploderen. Gevangenen moesten toen met een brandende kaars afdalen in de mijn om de aanwezigheid van het gas te meten. Later werden daarvoor kanaries gebruikt en uiteindelijk kon het gas gemeten worden met een benzinelamp.”

Levensecht

Deze informatie maakt duidelijk indruk op de jongens. Door alle werktuigen en de verhalen van Jan komen de werkomstandigheden van de mijnwerkers boeiend tot leven. Wil je ook met je gezin de Blégny-mijn bezoeken? Dan is het slim om je bezoek vooraf te reserveren.

Complete reisverslag

Ben je benieuwd naar het complete reisverslag van het testteam Gezinskampeerders? In het nieuwste ACSI FreeLife magazine lees je alles over hun belevenissen.

bestel magazine

Beleef Wallonië en de Ardennen met ons mee!

In augustus en september trakteerden we je op alle beelden van de Hanzestedenreis van de Levensgenieters en de Cultuurliefhebbers. Nu is het de beurt aan onze andere twee testteams. Vanaf zondag 22 december vind je dagelijks nieuwe video’s en blogs van de caravanreis die de Gezinskampeerders en Actievelingen in Wallonië maakten. Ondertussen houden we je natuurlijk op de hoogte via onze Facebookpagina.

Praat mee

Praat mee: Met mijnwerker Jan op avontuur in de Blégny-mijn

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht