ACSI FreeLife

Menu

Word jij onze reisreporter voor Luxemburg?

Wil jij als reisreporter van ACSI FreeLife op eigen houtje Luxemburg verkennen? Samen met je gezin maak je nu kans op een kampeervakantie in het Groothertogdom. Jouw reisverhaal en foto’s worden ook nog eens gepubliceerd in ACSI FreeLife magazine.

Auteur
Timo de Boer
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
Camping_Mullerthal_2©LFT_ThomasJutzler

Wat kun je winnen?

Een kampeervakantie van een week op basis van eigen vervoer voor 1 gezin (tot 5 personen waarvan maximaal 2 volwassenen). En dat is inclusief:

– 7 overnachtingen op camping (keuze uit campingaccommodatie of eigen kampeermiddel)
– 1x diner in restaurant
– 1x dagactiviteit (kajakken, mountainbiken of fietsen)
– Luxembourg Card met gratis toegang tot toeristische attracties en musea

Wat moet je doen?

Ga naar ACSIFreeLife.nl/luxemburg en beantwoord de twee vragen. Tip: de antwoorden zitten verborgen in de tekst van onderstaand artikel, dus voordat je op deze link klinkt, kan je beter eerst verder gaan met lezen.

Deze reis wordt aangeboden door Visit Luxembourg

VISIT LUXBG RGB LR

Barbecue_farm_13 © LFT_ASchösser

Groots genieten in het Groothertogdom

Tekst: Thomas Jutzler
Foto’s: LFT/André Schösser  en Thomas Jutzler

Het is een van de kleinste landen van Europa. Maar Groothertogdom Luxemburg doet zijn naam eer aan want je kunt er daadwerkelijk groots genieten. En dat ook nog op korte afstand van Nederland. Uit de luidsprekers van de auto schalt Peggy Sue. Het liedje van Buddy Holly uit 1957 past helemaal bij de retro Eriba Rockabilly die we hebben aangehaakt.

Voor onze roadtrip door het Groothertogdom besluiten we onze caravan in vijftiger jaren stijl daarom om te dopen tot Peggy Sue. Luxembourg, here we come! We toeren door het ruige landschap van de Ardennen, in het noordelijkste puntje van het land. Op de 500 meter hoge plateaus van de Éislek-regio staan de velden vol met oliehoudende zaden zoals maanzaad, raapzaad en lijnzaad. We zijn op weg naar het meer van de Boven-Sûre om onze vaardigheden met stand-up-paddling (ook wel SUP) te testen.

Upper-SûreLake_1©LFT_ThomasJutzler

Onderdompelen in het groen

Maar eerst maken we een tussenstop in Kautenbach. Hier eindigt de Lee Trail, een langeafstandswandelpad van 52 kilometer door de beboste vallei van de Sûre. In drie tot vier dagen loop je door eikenbossen, langs steile rotsformaties (lee = rots in het Luxemburgs), bergkammen en over hoogvlakten. Om ons even onder te dompelen in het groen maken we een korte wandeling, om vervolgens terug te keren met paarse handen van de bosbessen die we hebben geplukt.

Vianden_Eislek_1©LFT_ThomasJutzler

Levendige mix van culturen

En door! In Esch-sur-Sûre zien we de eerste stand-up peddelaars door het dorp glijden. Een paar bochten later komt het grote waterreservoir in beeld dat gecreëerd wordt door de Esch-sur-Sûre dam. Het is deels natuurreservaat, deels recreatiegebied en een favoriete ontspanningsplek van de locals. Aan de oever van het meer merken we het voor het eerst de meertaligheid en multiculturaliteit van Luxemburg.

Dit moet je doen rond het Boven-Sûre-meer

• Geniet van het fantastische uitzicht over het meer vanaf het 70 meter hoge uitzichtpunt, dat via een korte wandeling bereikbaar is vanaf het Burfelt natuurbeschermingscentrum.

• Vanuit Kaundorf wandel je in 8,4 kilometer een rondje door de omliggende heuvels met prachtige uitzichten onderweg op het meer

• Stap je liever op de fiets? Je kunt hier niet alleen prachtig wandelen, dit gebied heeft ook diverse fietsroutes, waaronder mountainbikepaden.

Meer informatie over de Éislek-regio vind je hier.

Wat een rust

Rondom de barbecues hoor je een levendige mix van Frans, Luxemburgs, Duits en Portugees. Uit onze barbecuegesprekken blijkt dat niet alleen de inwoners, maar ook de Luxemburgse keuken een afspiegeling van verschillende culturen is. Dat smaakt naar meer, maar eerst actie. In onze kano glijden we door het kristalheldere water. Een rimpelloos meer ligt voor ons en alleen het geluid van onze peddels in het water is hoorbaar. Diep inademen, wat een rust.

CampingKohnenhof_Our_1©LFT_ThomasJutzler

Hollands glorie

Via een kronkelende landweg rijden we eind van de middag richting Camping Kohnenhof in Rodershausen, waar we stoppen voor de nacht. Het Groothertogdom beschikt over een uitzonderlijke goede campinginfrastructuur. Veel bochten langs de rivier de Sûre verbergen kleine campings, soms zelfs mini-campings. Deze laatste categorie beschikt soms maar over één rij plekken langs de oever. De meeste campings hier zijn in Nederlandse handen. Niet zo gek. We zijn nou eenmaal een kamperend volkje en kamperen kun je hier als de beste. En vanuit ons perspectief zijn de Ardennen zo goed als het eerste berglandschap dat je tegenkomt. De ruige natuur voelt heel buitenlands aan!

Barbecue_farm_40 © LFT_ASchösser

Luxemburgse lekkernijen

We vinden een mooie plaats voor Peggy Sue. De koelkast bromt, de verlichting gaat aan en ons kamp is klaar. Aangrenzend is het restaurant Am’Our waar uitsluitend regionale producten bereid worden in een houtgestookte oven. Terwijl we ons tegoed doen aan de Luxemburgse lekkernijen, discussiëren we waarom we hier nog niet eerder neergestreken zijn voor een vakantie. We weten het niet. Luxemburg was tot nu toe voor ons niet veel meer dan ‘iets met Europa’ en goedkope benzine.

RiverSûre_1©LFT_ThomasJutzler

Kajakken op de Sûre

De volgende dag huren we kajaks bij Ronn’s Bikes & Kayaks op de Camping du Rivage in Wallendorf-Pont. Als kind was het gezin van Ronn hier op vakantie. Nu runt hij een lokale kajak- en fietsverhuur. De Sûre kronkelt 170 kilometer door de Ardennen en het Mullerthal en is daarmee een van de grootste zijrivieren van de Moezel. Het deel tussen Wallendorf en Bollendorf is bijzonder geschikt om te kanoën. “Daar! Een ijsvogel!” De felblauw gekleurde vogel zit te vissen op een tak boven het water. Zodra onze kajaks te dichtbij komen, vliegt hij verder naar de volgende tak totdat we hem uit het oog verliezen.

Gratis openbaar vervoer voor iedereen

Terug aan land nemen we het openbaar vervoer terug naar de camping. Dat vereist niet veel planning omdat deze vorm van vervoer sinds 2020 in het hele land gratis is. Stap gewoon in de bus, tram of trein en geniet van de rit, waar je ook heen gaat. En dat helemaal voor niks, nada, noppes.

MullerthalTrail_1©LFT_ASchösser

Rotsen en ravijnen

De natuur blijft roepen, ook tijdens het laatste deel van onze roadtrip. De regio Mullerthal staat bekend als Luxemburgs Klein Zwitserland, met ravijnen, beekjes, jungle-achtig groen, kloven en grotten. Buiten Berdorf leidt de kronkelende weg langs enorme zandstenen rotsformaties – ontstaan door een oeroceaan die de regio 250 miljoen jaar geleden bedekte.

CastleBeaufort_MullerthalTrail_3©LFT_ASchösser

Kastelen en ruïnes

Plankbruggen leiden over het moeras in de vallei rond de goed bewaard gebleven kasteelruïne van Beaufort uit de 12e eeuw. De ruige natuur van Luxemburg is als een filmdecor, mede door de veelheid aan kastelen en ruïnes die je hier om de haverklap tegenkomt. Een prima mogelijkheid om je natuurvakantie te combineren met een stukje cultuur en historie. De hoofdstad van Mullerthal, Echternach is de oudste stad van Luxemburg.

Barbecue_farm_54 © LFT_ASchösser

Happy campers

Voor een laatste overnachting zetten we de caravan op Camping de la Sûre in Reisdorf, tussen Diekirch en Echternach. Roadtrippen maakt hongerig en dus gaat onze bakplaat aan voor een home-made variant van Gromperekichelcher mat Wäinzoossiss, typische Luxemburgse aardappelpannenkoekjes met wijnworstjes. Terwijl de worstjes sissen op de bakplaat, open ik een lokaal biertje. Kijk, en dan maak je een kampeerder pas écht gelukkig. Zelfs Peggy Sue kijkt tevreden.

Kamperen in Luxemburg, handige links

Luxemburg heeft een web van comfortabele campings verspreid over het land. Naast campings voor campers, caravans en tenten kun je verblijven in houten pods, blokhutten en tipi’s.

Luxemburg biedt gratis openbaar vervoer. De meeste campings zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, dus ideaal voor een dagje actief eropuit. Raadpleeg de Mobilitéit transit-app voor voor actuele reisinformatie. Zie hier voor meer informatie over mobiliteit.

Download de Luxembourg Card-app voor tips en kortingen op toeristische attracties in heel Luxemburg. luxembourgcard.lu

Bekijk voordat je op reis gaat de laatste update rondom covid-19. Reis veilig en lees de actuele reisinformatie.

Meer informatie over Luxemburg? Lees de 100 leukste activiteiten in Luxemburg.

Bestel het gratis Luci Magazine met daarin volop reisinspiratie over Luxemburg.

Praat mee

 1. LT
  Linda Teunissen

  Vroeger ging ik altijd met mijn ouders kamperen in Luxemburg, goede herinneringen aan! Mijn moeder heet Van Luxemburg met achternaam en dat leverde altijd hilariteit op weet ik nog. Hele aardige mensen daar. Hoog tijd om eens terug te gaan! Qua afstand zeker niet ver maar je bent wel ècht weg! Heerlijk wandelen en genieten van de schitterende natuur en de gezellige dorpen. Ik doe dan ook zeer graag mee met deze winactie!

  Reageer
  0
  0
 2. M
  Marjolin

  We waren al verschillende keren in Luxemburg, prachtig land, en steeds ontdekken we weer nieuwe mooie plekjes zelfs na het lopen van de Luxemburgse 4daagse in 2015!

  Reageer
  0
  0
 3. C

  Het is n prachtig land met vele mogelijkheden. Er worden div.talen gesproken ,Luxemburgs, Duits Frans. Dat leren ze ook op school. Het is n mooi prachtig land waar m.n kleinkinderen geboren zijn .

  Reageer
  0
  0
 4. J

  Wil al langere tijd naar Luxemburg on te gaan wandelen in Muhlertahl, zou het heel fijn vinden om deze reis te winnen en ook nog in een Eriba, staat ook op ons verlanglijstje

  Reageer
  0
  1
 5. NJ
  Nico de Jong

  Jaren geleden hebben wij twee weken in Luxemburg in de voorjaarsvakantie op een camping gestaan. De bevolking is erg vriendelijk en je kunt er fantastisch eten. Mooie steden gezien, waaronder de hoofdstad Luxemburg. Ook nog de grens overgestoken naar Trier. We zoude3n dit best nog weleens over willen doen.

  Reageer
  0
  0
 6. N
  Nicolien

  Wat lijkt het ons heerlijk om een hele week door het Groothertogdom Luxemburg te trekken.

  Reageer
  0
  0
 7. Gw
  Gerrit winters

  lijkt mij leuk

  Reageer
  0
  0
  1. Jeroen Timmermans

   Dat is het ook, geef je vooral op. Wie weet win je 🙂

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Word jij onze reisreporter voor Luxemburg?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht