ACSI FreeLife

Menu

Luxemburgs Moezeldal

Schengen, de geboorteplaats van het ‘Europa zonder grenzen’, is het vertrekpunt voor een 40 kilometer lange tocht langs de Moezel tot aan Wasserbillig. Het Luxemburgse Moezeldal is een soort figuurlijk drieluik van cultuur, natuur en wijn.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Luxemburg Moezeldal Wormeldange

Vanuit Duitsland ben je zo in het Moezeldal. Via de 250 meter lange brug over de Moezel steek je de rivier niet alleen binnen no time over. Je bent ook meteen in een ander land en dat zonder grenscontrole, files en wachttijden. Het spreekt nu vanzelf, maar het vereiste wel een Europees verdrag dat in 1985 tot stand kwam in de kleine Luxemburgse grensgemeente Schengen.

Schengen-monument

Bij Schengen ligt het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. De laatste twee landen worden zowel gescheiden als verbonden door de rivier Moezel. Langs de oever herinnert het monument ‘De Schengenakkoorden’ aan de overeenkomst die het Europa zonder grenzen bezegelde en meer in het algemeen aan de ‘Europese spirit’. Bezienswaardig zijn ook het moderne Europacentrum met zijn museum en de Column of Nations, het monument dat pal voor het Europacentrum staat.

Langs de Moezelwijnstraat (Wäistrooss) gaat het verder naar Haff Réimech, een uit baggermeren ontstaan natuurgebied in het stroomgebied van de Moezel. In het bezoekerscentrum Biodiversum kun je meer te weten komen over de flora en fauna. Het Biodiversum is een spectaculair houten bouwwerk van de in dit gebied geboren architect François Valentiny.

Moezelwijnen  proeven

Een goed adres voor kampeerders is de jachthaven van Schwebsange. Je vindt daar een camping met 180 standplaatsen in een rustige en idyllische omgeving langs de Moezel. Het is ook een goed gebied om in de avond de Moezelwijnen van het Domaines Vinsmoselle te proeven die in meerdere vinotheken te krijgen zijn, zoals in Remerschen, Wellenstein, Wormeldange of Grevenmacher.

In Ehnen vind je een huiselijk aandoend wijnmuseum. Ehnen is een dorp langs de Moezel met een historische kern en de enige ronde kerk van het groothertogdom. Er is nog veel meer te zien. De vlindertuin in Grevenmacher bijvoorbeeld of het aquarium in het grensstadje Wasserbillig waar de Sûre uitmondt in de Moezel. Er zijn ook veel tankstations, want de benzine is in Luxemburg een stuk goedkoper dan over de grens in Duitsland.

Trier

Als je Luxemburg op een gegeven moment voor gezien wilt houden, dan kun je oversteken naar de Duitse kant van de Moezel en bijvoorbeeld naar Trier gaan, dat op slechts tien kilometer van Wasserbillig ligt. En wederom ben je dan de rivier binnen no time over. Dankzij Schengen.

Bron: MPS, Tekst: Adi Kemmer

Praat mee

Praat mee: Luxemburgs Moezeldal

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation