ACSI FreeLife

Menu

De geheimen van prachtig Luxemburg

Er zijn kastelen, er is een rijke cultuur en de prachtige natuur. Luxemburg.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Lees hier in een uitgebreid artikel alles over de geheimen die Luxemburg verbergt.

Wandelen in het Mullerthal

Het pad slingert tussen kolossale rotsblokken. Het Müllerthal, ook wel Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd, is gezegend met prachtige zandsteenformaties, natuurlijke beeldhouwwerken die hun bestaan danken aan eeuwenlange erosie.

Camping Martbusch, bijvoorbeeld, ligt aan het Müllerthalpad, een in totaal 112 kilometer lang regionaal wandelpad dat is onderverdeeld in drie lussen; hierdoor kun je vanuit verschillende plaatsen delen van het pad lopen. Je kunt verder meerdere busverbindingen gebruiken die goed zijn aangegeven op een wandelkaart van het Müllerthal Trail.

Het pad voert door oeroude bossen, over hoogvlakten met prachtige uitzichtpunten en langs bijzondere rotsformaties. Op 17 januari 2014 is het Müllerthal Trail gecertificeerd met het label ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ van de Europese Wandelvereniging. Het pad is verbonden met een wijdvertakt net van goed gemarkeerde lokale wandelpaden. Klik hier en hier voor meer info.

Esch en het natuurpark Obersauer

De twee grote natuurparken van Luxemburg bevinden zich beide in het noorden van het land: Natuurpark Our en Natuurpark Obersauer. Het laatste is gesticht in 1999 en grenst aan het Belgische Parc Naturel de la Haute-Sûre Forêt d’Anlier. Het park ligt in het middelgebergte van de Ardennen, is 162 vierkante kilometer groot en omvat het gebied van de gemeenten Bauschleiden, Stauseegemeinde, Winseler en Esch-sur-Sûre rond de Obersauer Stausee (stuwmeer).

Je kunt er prachtig wandelen dankzij een goed gemarkeerd net van 700 kilometer wandelpaden (www.crhs-sig.eu). Je kunt hier ook goed terecht voor fietsen, mountainbiken, zwemmen, roeien, zeilen of een tochtje met de Solarboot. Als je hier voor het eerst komt, kun je je het beste eerst oriënteren in het informatiecentrum in Esch vlakbij de stuwdam (dagelijks geopend behalve woensdag, www.naturpark-sure.lu).

Het centrum huisvestte ooit een 200 jaar oude lakenweverij waarvan je de weefgetouwen en de spinnewielen in werking kunt zien bij een rondleiding in het museum. Zowel in het centrum als in de Rue du Moulin vind je naast textiel regionale producten als thee, kruiden, vleeswaren, oliën, cosmetica en producten vum Séi (van het meer).

Restaurants met het certificaat ‘Gourmet vum Séi’ serveren typisch regionale gerechten. Een korte wandeling naar de boven een bocht van de Sûre gelegen burchtruïne loont zich alleen al vanwege het uitzicht. De burcht dateert van de 10e eeuw en is de bron van vele legenden. Sinds een paar jaar is er in Esch eind juni een ‘Nacht van de Legenden’ met onder meer storytellers, muzikanten, tovenaars/goochelaars en vuurspuwers.

The Family of Man in Clervaux

Is de mensheid eigenlijk niet één familie? De Amerikaanse fotograaf Edward Steichen gaf een bijzonder antwoord op deze vraag. In 1955 stelde hij een tentoonstelling samen van 503 foto’s van 273 fotografen uit 68 landen voor het Museum of Modern Art in New York. Vervolgens ging de tentoonstelling de wereld door naar meer dan 150 musea in een groot aantal landen.

Sinds 1994 is ze permanent te zien in Kasteel Clervaux [foto]. De tentoonstelling is bedoeld als een soort manifest voor vrede en fundamentele gelijkheid van mensen en bevat indrukwekkende beelden van geboorte en dood, liefde en haat, alledaags leven en feesten, spel en overlevingsstrijd, verdriet en vreugde.

In 2003 werd The Family of Man op de werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO geplaatst. Later is de tentoonstelling grondig gerestaureerd en sinds juli 2013 is zij weer toegankelijk voor het publiek. Geopend van 1 maart tot 1 januari, maandag en dinsdag gesloten.

Wie daarna nog meer wil zien, kan in hetzelfde kasteel nog twee andere tentoonstellingen bezoeken. De ene exposeert modellen van Luxemburgse kastelen en burchten, de andere wapens en uniformen van de Slag om de Ardennen in de winter van 1944/45. Heel iets anders is een tocht per waterfiets op het nabijgelegen meer van Weiswampach.

Vianden en de middeleeuwen

In Luxemburg vind je bij wijze van spreken net zo veel burchten, ruïnes en kastelen als zandkorrels op een strand. Vele zijn publiek toegankelijk, andere zijn privébezit en worden onder meer gebruikt als hotel, rehabilitatiecentrum, bestuursgebouw, jeugdherberg, bejaardentehuis, vormingscentrum, school, museum, universiteitscampus, voor public relations of als hoofd- of nevenresidentie van de groothertog.

De kastelen van Larochette, Beaufort, Esch-Sauer, Bourscheid en Vianden vormen wel heel imposante herinneringen aan het middeleeuwse leven. Hoog boven het schilderachtige Vianden verheft zich de machtige vesting van de graaf van Vianden die tussen de 11e en de 17e eeuw is gebouwd. Je vindt hier regelmatig wisselende tentoonstellingen, er worden concerten gegeven, workshops gehouden evenals thematische animaties, spelen en voor alles het jaarlijkse grootste middeleeuwse festival in Luxemburg eind juli/begin augustus (in 2015 van 25 juli tot 2 augustus).

Luxemburgs oudste stad

Willibrord van Northumberland stichtte in het jaar 698 een benedictijnenklooster in Echternach. Tijdens de bloeitijd in de 10e en 11e eeuw werden hier prachtige handschriften vervaardigd. Facsimiles en exposities van de heilige Willibrord kun je in de abdijkelder van het museum bewonderen. Geopend van Pasen tot Allerheiligen.

Dit middeleeuwse stadje met zijn monumentale architectuur is zeker een uitvoerige bezichtiging waard. Bezienswaardigheden: Romeinse villa, Sint-Petrus en Pauluskerk, het plein en de aanliggende terreinen van de Basiliek van Echternach, de orangerie, het Rokokopaviljoen en de patriciërshuizen uit de 18e eeuw. De Processie van Echternach op de eerste dinsdag na Pinksteren staat op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco.

Reistip 1
De ‘Heringer Millen’ is een gerestaureerde molen uit de 17e eeuw waarin een molenmuseum met een balie waar gasten gratis een wandeluitrusting kunnen lenen, een fietsverhuur, een broodoven en een restaurant. www.mullerthal-millen.lu

Reistip 2
In Clervaux zijn buiten nog meer foto’s te bewonderen. In deze fotostad zijn traditionele tuinen veranderd in expositieruimten. www.clervauximage.lu
www.visitluxembourg.com/nl

Tekst: Stefan Weidenfeld, MPS

Praat mee

Praat mee: De geheimen van prachtig Luxemburg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation