ACSI FreeLife

Menu

De subtropische vergezichten van Dalmatië

In de Kroatische Dalmatië stikt het van de subtropische uitzichten. De smalle kuststrook in het zuidwesten van Kroatië vraagt om een camping dicht bij de Adriatische Zee. Dalmatië is net als onder meer Istrië één van de vier gebieden van het land dat zich in 1991 afscheidde van het voormalige Joegoslavië.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Dalmatië_archipel
Dalmatië

Tijd om er eens te gaan kijken. Het geluid van de branding en de schittering van de zon op de golven staan volgens architect en kunstenaar Nikola Bašić symbool voor de klank en kleur van Dalmatië. Bašić is geboren op Murter, een ruig eiland in de buurt van de badplaats Šibenik. Hij is sterk verbonden met de regio.

Zeeorgel

We bewonderen zijn beroemdste kunstwerk op een landtong van het oude Zadar. Het ‘Zeeorgel’ maakt het geluid van de zee hoorbaar. De geluiden uit de installatie van buizen en orgelpijpen zijn afhankelijk van het waterniveau en de golfbeweging. ‘Zonnegroet’ slaat met glaspanelen de energie van de zon op. ’s Avonds is het de bron van een schitterend lichtspel. Willekeurige patronen en kleuren gloeien en schitteren op het ritme van de branding.

Op de terugweg naar het centrum van Zadar wandelen we over het Forum Romanum. De meest kostbare vondsten uit de Romaanse periode zijn te zien in het archeologische museum ernaast. Hier vind je onder meer de beelden van keizers Tiberius en Augustus.

Christelijke kerk uit 815

We lopen verder naar de ronde kerk Sveti Donat uit 815 – een van de oudste christelijke kerken in Kroatië. En dan Sveti Šimun, dit religieuze gebouw bewaakt de sarcofaag van sint Simon. Het gebouw is versierd met prachtige gouden en zilveren reliëfs. Voor het geheel werden honderden kilo’s edelmetaal gebruikt. De prachtige afbeeldingen tonen gebeurtenissen uit de Dalmatische laat-Romaanse periode.

Het nationale park Krka in Midden-Dalmatië biedt ons een heel andere vakantie-ervaring. Het park ligt in het achterland van de havenstad Split. Op het zeventig kilometer lange traject van karstrivier Krka liggen verschillende watervallen, waaronder de machtige Skradinski buk. Via meer dan 17 watervallen stort de machtige watermassa hier 46 meter de diepte in. Om al het moois in het reservaat te ontdekken, gaan we mee met georganiseerde bus- en boottochten. Deze worden door bijna alle campings in de omgeving aangeboden.

In Primošten regent het nooit

De zuidelijkste stad in Noord-Dalmatië is Primošten, een voormalig eilanddorp. Het wordt vandaag de dag door een dam met het vasteland verbonden en steekt schilderachtig uit in de Adriatische Zee. De blauwe zee om ons heen is bijzonder helder. Het regent hier bijna nooit regent. De oude zeevaarders noemden Primošten niet voor niets ‘de droge kaap’.

Aan de vruchtbaarheid van de regio is de droogte niet af te zien. We bezoeken de markt voor de poorten van Trogir. Hier liggen bossen vers geoogste knoflook met een roze textuur en volle tenen hoog opgetast. Ze liggen naast druiven, tomaten, abrikozen en meloenen. De pannendaken van de middeleeuwse stad gloeien rood in de ochtendzon. Wij verwelkomen de dag met dampende zwarte ‘kava’ in een bistro. Daarna duiken we in het doolhof van straatjes met gepolijst plaveisel. Daar genieten we van de afzonderlijke, door bloemen omgeven patio’s.

Paleis van Diocletianus

Compleet nieuw ontworpen campings – zoals Belvedere bij Trogir – bewijzen dat ook het zuiden van Kroatië behoorlijk moderniseert. Split is daar de belangrijkste metropool. In deze stad vind je ook historische bouwwerken zoals het paleis van Diocletianus met een betoverend peristilium, een binnenplaats omzoomd door een zuilengalerij.

De witte kalksteen die op het eiland Brač wordt gewonnen, is een bouwmateriaal van alle tijden. Het siert prestigieuze gebouwen in heel Kroatië. De wegen op het eiland werden er voor het transport behoorlijk breed uitgezet, wat ons als caravanreizigers goed uitkomt. De grootste attractie van Brač is de gouden hoorn (Zlatni rat), een strand dat ongeveer vijftig meter halvemaanvormig uitsteekt in de turquoise zee. Door het veranderende tij zijn steeds andere delen van het strand te zien.

Kleurrijke feesten en vurige drinkliederen

Zuid-Dalmatië biedt meer dan uitstekende wijnen en geweldige gebouwen. Dubrovnik heeft naam gemaakt met beide. De inwoners van Čilipi nabij Cavtat onderhouden met toewijding hun traditie. Je kan het meemaken tijdens kleurrijke feesten. Van Palmzondag tot oktober komt men elke week na de Heilige Mis bijeen. Uitvoeringen omvatten volksdansen als de potkolo en namiguša, maar ook vurige drinkliederen en huwelijksgebruiken uit de regio.

Bron: MPS, Tekst: Thomas Cernak

Praat mee

 1. JJ
  Jannie Jagersma

  Kroatië is een prachtig land .Gast vrije mensen ,en een mooie natuur en cultuur een omgeving voor een mooie vakantie

  Reageer
  0
  0

Praat mee: De subtropische vergezichten van Dalmatië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation