ACSI FreeLife

Menu

Camperen langs de Adriatische kust

Hier ademt alles vakantie: het glasheldere water, indrukwekkende rotskusten en de bijzondere steden. In Istrië kunnen kampeerders de Adriatische kust in al zijn facetten leren kennen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
SLO13 Piran KLIEM 32

Van het idee om met de camper of caravan Istrië te verkennen, begint de liefhebber van oude cultuur en het mediterrane leven al te likkebaarden.

Aan de Kroatische kust

Het hartvormige schiereiland dat bij de EU-lidstaat Kroatië hoort, heeft heel wat meer te bieden dan een duik in het water van de Adriatische kust. De ontspannen manier van leven is hier tot kunst verheven en is even tastbaar als in het Italiaanse Venetië. En dat is ook niet zo vreemd, want Istrië heeft eeuwenlang onder Venetiaanse invloed gestaan.

Aan de Sloveense kust

Ook aan de Sloveense kust tref je deze ontspannen manier van leven aan. In de prachtige oude stadskernen van Piran (foto) en Izola herken je de Venetiaanse stijl al aan de campanile, de rechthoekige klokkentoren. In de oude steegjes en op de pleintjes en hun terrassen met zeezicht vergeet je snel je huiselijke beslommeringen. Het Tartiniplein van Piran met zijn middeleeuwse huizen is een van de mooiste pleinen van het Middellandse Zeegebied.

Het helderste water

De Sloveense kust is niet erg lang en met de fiets bereik je snel de volgende plaats. Ook aan de Kroatische kant van de grens liggen veel bezienswaardige stadjes. En daartussen genoeg strandjes met heerlijk helder water. Dit meest noordelijke deel van de Middellandse Zee behoort tot de schoonste watergebieden.

De Kroatische kust van Istrië heeft dan ook 44 blauwe vlaggen vanwege de goede waterkwaliteit toegekend gekregen. En vooral de terugkeer van de monniksrob, waarvan werd aangenomen dat hij niet meer in het Middellandse Zeegebied voorkwam, betekent dat de waterkwaliteit hier voortreffelijk is.

Een 3000 jaar oude geschiedenis

Op de zuidelijke punt van Istrië ligt in een beschutte baai het levendige havenstadje Pula. Het is een van de interessantste plaatsen van Kroatië met een 3000 jaar oude geschiedenis.

Het kolossale Romeinse amfitheater is een van de prachtigste overblijfselen uit deze periode en bood vroeger plaats aan 23.000 toeschouwers die er luidkeels gladiatoren aanmoedigden tijdens hun bloedige gevechten. Na een bezoek aan dit 130 meter grote ovale bouwwerk moeten we ook de bijzondere binnenstad nog even bekijken met haar prachtige historische gebouwen, aantrekkelijke winkels, markten en restaurants.

Het hele verhaal, met camping- en camperplaatstips, en informatie over de steden Poreč, Rovinj en Pula lees je in ACSI FreeLife 4-2015.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Camperen langs de Adriatische kust

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht