ACSI FreeLife

Menu

6 redenen om naar Dalmatië te gaan

Wij wilden wel eens wat anders in Kroatië dan Istrië en ontdekten Dalmatië. We stuitten op het decor van hitserie Game of Thrones en zwijmelden weg bij de adembenemend blauwe zee.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Zes hoogtepunten op een rij.

6x Dalmatië

1

Split

Het meest opvallende gebouw van de stad is ongetwijfeld het paleis van Diocletianus. Het indrukwekkende monument beslaat meer dan de helft van het oude centrum van Split. Het culturele en sociale centrum van de stad is de Riva-boulevard. De talrijke cafés, versierd met bloemen, palmen en vlaggen, maken het hier in dit havengebied goed toeven.

Campingtip:
Camping Stobrec Split
Middelgrote camping (330 plaatsen) op 5 kilometer van Split, vlak bij het strand. Geliefd bij kampeerders door het hondenstrand, nette sanitair en vriendelijk personeel.
Kampeerdersbeoordeling: 8,2

2

Baška Voda

Dit voormalige vissersdorp is omgetoverd tot een populaire toeristische bestemming. In aanvulling op een aantal bezienswaardige kerken, vind je hier ook de laatste rustplaats van componist Zdenko Runjic. Mis ook de ongelooflijke schelpencollectie van het Malacologisch Museum niet, afkomstig uit alle wereldzeeën en -oceanen.

Campingtip:
Auto-Kamp Krvavica
Kleine camping op zo’n 7 kilometer van Baška Voda, midden in de natuur, op 100 meter van het strand. Kampeerders merken op dat je hier beter niet met een camper heen kunt. Meer geschikt voor tenten.
Kampeerdersbeoordeling: 7

3

Makarska

Het gelijknamige centrum van Makarska-riviera overtuigt met een aantal uitstekende restaurants aan het bijna twee kilometer lange kiezel- en zandstrand. Ook de moeite waard is het vijfhonderd jaar oude Franciscaner klooster. Je vindt er een grote kunst- en schelpencollectie.

Campingtip:
Kamp Jurre
De camping krijgt niet de beste beoordelingen, maar als je puur en alleen voor Makaraska komt, is dit de beste uitvalsbasis. Daarna trek je gewoon weer verder.
Kampeerdersbeoordeling: 6,1

4

Dubrovnik

Het oude Ragusa, zoals Dubrovnik vroeger bekendstond, beschikt over heel wat bezienswaardigheden. Tot de belangrijkste behoren het Franciscaner klooster, de Sponza- en Rectorpaleizen en de Velika Gospa-kathedraal. De stad diende ook als decor voor de successerie Game of Thrones. Fans kunnen een speciale rondleiding boeken langs de filmlocaties.

Campingtip:
Autokamp Kate
Autokamp Kate ligt op zo’n tien kilometer van Dubrovnik en is daarmee niet de dichtstbijzijnde camping vanaf de stad. Toch is dit onze tip omdat het een kleine camping is die door kampeerders wordt geroemd om de hulpvaardige eigenaren, de goede busverbinding met Dubrovnik en het goede, gratis internet.
Kampeerdersbeoordeling: 8,1

5

Korčula

Op het eiland Korčula vind je de gelijknamige, middeleeuws aandoende havenstad, die is voorzien van een goed gepland wegennet. Zeer de moeite waard is de Sveti Marko-kathedraal, vervaardigd uit lokale witte steen. Boven het hoofdaltaar is een schilderij van de Venetiaanse schilder Jacopo Tintoretto te bewonderen.

Campingtip:
Op het eiland liggen twee ACSI-campings. Helemaal op het oostelijke puntje, vlak bij de stad Korčula ligt Camping Kalac-Korcula II. Dit is een terrassencamping met schaduw en zandstrand. Opmerking van onze kampeerders: daar betaal je wel de hoofdprijs voor. De andere camping. Auto-Kamp Mindel, ligt op het westelijke puntje. Op zo’n 300 meter van een kiezel- en rotsstrand.
Kampeerdersbeoordeling:
Camping Kalac-Korcula II: 6,6
Auto-Kamp Mindel: 8,3

6

Bol

Een van de hoogtepunten van de zuidkust van het eiland Brač is ‘de gouden hoorn’, een door kiezelstrand omzoomde landtong. De stad Bol ligt in de schaduw van de hoogste berg van de Kroatische eilanden en is het vertrekpunt voor uitgebreide wandelingen.

Campingtip:
Waterman Beach Village
Voor ACSI-kampeerders heb je op het eiland Brač niet veel keus, dit is de enige camping met het keurmerk. De camping ligt in de stad Supetar en heeft een buitenzwembad.
Kampeerdersbeoordeling: 6,9

Tekst en foto: MPS

Praat mee

Praat mee: 6 redenen om naar Dalmatië te gaan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation