Eigenlijk moest de reis met de Land Rover zich tot een zomervakantie beperken. Maar het pakte anders uit – door Dulli. Zo noemen Alexandra en Malte Ramthun (allebei 34) hun Land Rover Defender die hun leven op zijn kop heeft gezet. Na een eenmalige kampeerreis in 2013 trokken Alexandra en Malte in oktober 2016 voor anderhalf jaar door Zuid- en Midden-Amerika.
Van daktent tot schuiflade
Van een demonstratieauto met een daktent tot een voor een expeditie geschikte terreinwagen, het liep niet allemaal van een leien dakje. Voor zo’n lange reis moest eerst de slaapsituatie worden verbeterd. De daktent bleek niet erg praktisch.
Ze namen hun toevlucht tot een grote schuiflade tussen de wielkasten waar een matras op werd gelegd. Zo konden Alexandra en Malte veel onopvallender overnachten, vooral in steden. Maar ze wilden meer dan stedentrips. Ze speelden met de gedachte van een lange reis door verre landen en dat idee werd steeds concreter.
Hefdak en zonnepanalen
Om van de Defender ook een echt huis voor anderhalf jaar te maken, kreeg Dulli een hefdak. Daarna volgden kasten, een bank, een aanrecht, een koelbox en een wasbak. De keuken en alle keukenbenodigdheden vonden hun plaats in een aan de zijkant van de auto bevestigde kist.
Om goed voorbereid te zijn op de onverharde Zuid-Amerikaanse wegen werd er het een en ander versterkt, verbeterd en vernieuwd aan de Defender. Hij kreeg onder meer een extra brandstoftank, versterkte steekassen, een systeem met twee accu’s en zonnepanelen.
Gewicht
Met al deze extra’s weegt de Land Rover zo’n drie ton. Veel meer dan het gewicht telden de afmetingen aan de buitenkant. Malte vertelt: “We hoefden ons geen zorgen te maken over smalle junglepaden, avontuurlijke houten bruggen of veren. Zelfs de beruchte Boliviaanse dodenweg, waar je deels langs een soms wel 1.000 meter diepe afgrond rijdt, ging ons met Dulli relatief ontspannen af.”
Galapagos en het Zuidpoolgebied
Van Uruguay via Argentinië ging de reis in 2016 verder naar Vuurland. Hier mocht Dulli een tijdje uitrusten omdat Alexandra en Malte per boot een tocht door het Zuidpoolgebied maakten en daar ook een echte witte kerst vierden.
Het jaar daarop werd de reis vervolgd door Patagonië, Chili, Peru en Ecuador, inclusief een trip naar de Galapagos-eilanden. Via Colombia ging het verder naar het Caribisch gebied. Inmiddels waren ze alweer een jaar verder.
Gastvrijheid
De vriendelijke mensen die ze onderweg hebben ontmoet, zijn een van de highlights. “De gastvrijheid die we onderweg hebben ondervonden, heeft ons echt wat gedaan”, vertelt Alexandra enthousiast en Malte vult haar aan met een anekdote.
“In Uruguay raakten we verzeild in een hevig onweer. We vroegen bij een estancia (runderfarm) of we daar mochten kamperen. De eigenares stootte ons aan en zei ‘Je ziet er nogal hongerig uit.’ Ik knikte en nog geen vijf minuten later zaten we in de keuken waar we te eten kregen. We mochten zelfs de gastenkamer gebruiken.”
Vrijheid van de Dulli
Naast de vriendelijke mensen onderweg en de adembenemende landschappen was er nog iets waar deze Hamburgers hoog van opgaven: de vrijheid en de flexibiliteit die je ondervindt als je op deze manier reist. “Als iemand ons over een mooie plek vertelde, reden we er gewoon heen. We hadden geen uitgestippelde route en met Dulli is er bijna geen weg die niet toegankelijk voor ons is.”
Bron: MPS, Tekst: Anne Mandel
Avonturenspecial in ACSI FreeLife
Kijk jij ook uit naar een avontuurlijke kampeerreis? In de special Wilde Avonturen in ACSI FreeLife 7-2018 vind je nog veel meer avontuurlijke reisinspiratie!