ACSI FreeLife

Menu

Verrassende pitstop in Luik

Je zoeft er zo doorheen als je via de E25 onderweg bent naar de Ardennen of nog verder zuidwaarts. Zonde, want als je even de tijd neemt om Luik te leren kennen, ontdek je dat het een ontluikende stad is. Een pitstop in Luik is dus aan te raden.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Pitstop in Luik

Beoordeel een boek nooit op de omslag, een populaire quote, bezongen in menig lied. Een rits door roet aangetaste façades langs de woelige Maas, ik vond ze nooit zo uitnodigend om er te blijven hangen. Ik zal vast niet de enige kampeerder zijn die de stad tot nu toe altijd links laat liggen. Des te meer voel ik  me nu geroepen om dat beeld bij te stellen. Want Luik heeft me oprecht positief verrast.

Stadsheld Curtius wordt geeerd met diverse bieren

Ik begin mijn stopover in de Maasstad met een bezoek aan Brasserie C waar ze stadsheld Curtius eren met diverse bieren die zijn naam dragen. Alleen de tocht naar de brouwerij is al een verrassende. Smalle straatjes, drukke stoepen, opengebroken wegdelen. Er wordt flink gewerkt in deze, ooit failliet verklaarde stad. Eenmaal bijna op bestemming kijk ik recht vooruit en zie ik een rits traptreden zover als mijn ogen rijken. Het zijn er echter niet zoveel, dus voor ik het weet zit ik aan tafel met een eerste pint voor mijn neus, de Curtius, een blond bier met subtiele hints van bloemen en fruit.

Lokale held

Van gids Yvette Hebbinckhuis leer ik een dag later dat Curtius een lokale held is, maar niet per se omdat het zo’n fijne vent was. Hij werd enorm rijk met de productie van buskruit en wapens. Zijn paleis is één van de weinige, goed geconserveerde, historische gebouwen van de stad uit die tijd. In zijn paleis vind je nu het museum Le Grand Curtius. Hier ontdek je de geschiedenis van Luik, van het begin van de mensheid tot de dag van vandaag.

Kunst en vliegwerk

Yvette neemt me ook mee langs verschillende streetart kunstwerken. De meest bijzondere vind ik die van de Spaanse kunstenaar Okuda San Miguel. Oorspronkelijk een illegaal straat- kunstenaar die onder andere een kerk in Spanje omtoverde tot skatepark. In Luik heeft hij de grauwe betonnen façade van het voormalige Museum van de Schone Kunsten omgetoverd tot een kleurrijke muurschildering. Ertegenover vind je een ander knap staaltje kunst- en vliegwerk. Hier zijn namelijk originele gevels uit de zestiende en zeventiende eeuw geplakt op bestaande woningen. Je waant je dus terug in de tijd, maar niets is wat het lijkt (straatnaam: L’îlot Saint-Georges).

Pitstop in Luik facades 1

 

Berg van Bueren

Als kers op de taart laat Yvette me kennismaken met de groene long van de stad, de heuvels van de citadel. Al wandelend langs de terrassen van de Teutoonse ridders en overblijfselen van de stadsmuren uit de dertiende eeuw vertelt Yvette het verhaal achter de trappen van de Montagne de Bueren: “De trap telt 374 treden en werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd. Er zijn wel tweehonderd trappen in Luik te vinden, dus je kunt hier lekker fit blijven!”

Met al die trappen in Luik kun je lekker fit blijven!

De trap vormde de rechtstreekse verbinding tussen de kazerne van de citadel en het lagergelegen stadsgedeelte. De naam verwijst naar de mislukte slag van zeshonderd inwoners van het dorp Franchimont. Onder leiding van Vincent de Bueren en Gossuin de Streel ondernamen ze in de nacht van 29 oktober 1468 een poging om Karel de Stoute en Lodewijk XI gevangen te nemen. Mijn punt is denk ik gemaakt, in Luik valt reuzeveel te ontdekken!

Ontluikende verrassingen

Een door ACSI geïnspecteerde camping in de buurt van Luik vind je hier! Benieuwd welke ontluikende verrassingen deze stad op weg naar het zuiden nog meer in petto heeft? Lees het hele verhaal in het novembernummer van ACSI FreeLife!

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Verrassende pitstop in Luik

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht