ACSI FreeLife

Menu

Piëmont: dé wijnstreek van Italië

Wat is een vakantie zonder een goed glas wijn? Precies! Daarom leidt de route van testteam Levensgenieters deze week langs een van de wijnboeren in de Italiaanse Piëmont. Wist je trouwens dat de Piëmont de grootste wijnstreek is van Italië? Onder andere de Barolowijn en de zoete witte Astiwijn zijn afkomstig uit deze streek. Een lesje in Piëmontese wijnen, druifsoorten en wijnhuizen:

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Piëmontese wijnsoorten

De Italiaanse streek Piëmont ligt aan de voet van de Alpen. Het is dan ook niet voor niets dat Piëmont ‘aan de voet van de bergen’ betekent. Door deze bergachtige ligging is het de ideale plek voor diverse druifsoorten.

De belangrijkste druifsoort die ze hier verbouwen, is de Nebbiolo, een blauwe druif die wordt gebruikt voor de Barolo- en Barbarescowijn, de beroemdste rode wijnen van de Piëmont. Naast een grote rode wijnproductie, produceert de streek een mogelijk nog grotere hoeveelheid aan witte wijn. Met name de fruitige, zoete Moscato en Astiwijn komen uit deze regio en worden vaak geserveerd als dessertwijn.

Wijnsteden

De twee belangrijkste wijnsteden uit de Piemont zijn Asti en Alba. Twee steden die op nog geen halfuur rijden van elkaar vandaan liggen. In veel wijnnamen kom je deze steden weer tegen. Zoals in de Barbera d’Asti, Dolcetto d’Alba en Moscati d’Asti.

Daarnaast zijn de steden ook leuk om te bezoeken. In Asti vind je een eeuwenoude Dom en het historische stadscentrum is nog volledig in tact. Alba ligt aan de rivier Tanaro en wordt omringd door heuvels waar de wijngaarden al goed te zien zijn. Boven het centrum van de stad steken vijf 14e eeuwse torens uit, ooit bewoond door de nobele families van de stad.

Wijnproeven

Praten over wijn is leuk, maar wijnproeven is natuurlijk nog veel leuker! Het testteam Levensgenieters zal het wijnhuis Rovellotti bezoeken in Ghemme. De wijnhuizen in deze stad produceren voornamelijk wijnen van de Nebbiolowijn. Naast het wijnhuis Rovellotti zijn er natuurlijk nog veel meer plekken in de Piëmont waar je smaakvolle wijnen kunt proeven:

  • Borgo Isolabella della Croce: In Acqui Terme, iets ten zuidoosten van Asti, vind je het wijnhuis van Ludovico Isolabella della Croce. Deze Milanese graaf heeft op zeventigjarige leeftijd een oud, vervallen landgoed gekocht waar al wijnranken stonden. Nu produceert hij er samen met wijnmaker Andrea Elegir de heerlijkste wijnen. Onder andere de Sauvignon Blanc en Pinot Nero zijn het proeven waard. Volg op de wijnboerderij een rondleiding en je leert alles van dit bijzondere bedrijf.
  • Cascina Bertolotto: Én heerlijke wijnen, én een fantastisch uitzicht? Ga naar Casicina Bertolotto. Deze wijnboerderij ligt op 400 meter boven zeeniveau. Vanaf de boerderij kijk je uit over de wijngaarden. Leuke bijkomstigheid: op het terrein zijn ook diverse accommodaties beschikbaar waar je kunt overnachten.  Je kunt de wijnkelders bezoeken en krijgt er alles te weten over de wijnproductie. Ze maken hier onder andere de heerlijke dessertwijnen en de witte Monferrato Bianco Il Barigi.
  • Cascina Sant’Eufemia: Ten zuiden van Alba ligt Cascina Sant’Eufemia in het kleine plaatsje Sinio. Dit wijnhuis produceert wijnen van de Nebbiolo-, Barbera- en Dolcettodruiven. Het is een relatief kleine producent, die zijn wijnen vooral verkoopt in de Piëmont. Ook hier kun je overnachten in het agriturismo op het landgoed. In september en oktober kun je zelfs komen helpen met de druivenoogst en natuurlijk de nodige wijnen proeven!

Wat zijn jouw favoriete Italiaanse wijnen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Benieuwd naar meer over de Piëmont? We doen dagelijks verslag van de ACSI FreeLife TestTour? Volg de vier testteams op de voet.

Praat mee

Praat mee: Piëmont: dé wijnstreek van Italië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation