ACSI FreeLife

Menu

Spookstadjes in Europa (deel 1)

Een stedentrip is tijdens een kampeervakantie een mooie manier om een indruk te krijgen van de lokale cultuur. Dan denk je waarschijnlijk al snel aan gezellige terrasjes, winkeltjes en leuke musea. Maar het kan ook anders. Door heel Europa vind je verlaten spookstadjes.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
spookstad craco Italië

We geven daarom een top vijf van Europese steden waar het zwarte verleden zoveel jaar later nog altijd de sfeer bepaalt. In deel 1 kijken we in welke Italiaanse steden het sowieso spookt.

1

Craco, Italië

Craco (zie foto) ligt echt in de laars van Italië en is gesticht in de achtste eeuw. Het dorpje ligt op een heuvel. Door herhaaldelijke aardverschuivingen moest de bevolking verhuizen naar een lager gelegen dorpje. Resultaat: een prachtig, idyllisch verlaten stadje dat geregeld gebruikt wordt als filmlocatie, voor bijvoorbeeld James Bond – Quantum of Solace. Daarnaast staat Craco op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt het verlaten plaatsje gebruikt als wetenschappelijk park. Het verschuiven van de grond en het verval van de plaats wordt door wetenschappers onderzocht en in kaart gebracht.

Een wandeling maken door de vervallen straatjes? Boek dan een camping vlakbij.

2

Balestrino, Italië

Balestrino is misschien wel het meest mysterieuze spookstadje van Italië. Waarschijnlijk hebben inwoners rond 1890 last gehad van flinke aardbevingen, net zoals in Craco, waardoor een gedeelte van de inwoners toen al is vertrokken. In 1953 vertrokken ook de laatste inwoners. De plek was door aardbevingen niet meer veilig om te wonen. Sindsdien is het dorpje verlaten en het lijkt wel alsof de tijd er heeft stilgestaan. De begroeide, smalle straatjes en verweerde gevels zorgen voor een mysterieus sfeertje.

In de buurt van Balestrino vind je diverse campings, zodat je op je gemak eens het stadje kunt bezoeken.

Nieuwsgierig in welke drie Europese steden het nog meer spookt? Je leest het op dinsdag 20 december in deel 2. Weet jij zelf nog bijzondere verlaten stadjes in Europa? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Praat mee

Praat mee: Spookstadjes in Europa (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation