ACSI FreeLife

Menu

Paradijs voor bergliefhebbers

In Bruneck kampeer je in de bergen én bij een wereldberoemd bergmuseum. Kan het nog beter? Paradijs gevonden voor bergfanaten.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

‘Er zijn hogere bergen, maar geen mooiere’. Deze liefdesverklaring aan de Zuid-Tiroler bergen is afkomstig van iemand die het kan weten: Reinhold Messner, een van de bekendste klimmers ter wereld. De 72-jarige is een gezworen Zuid-Tirol-fan.

Opmerkelijke locaties

Zijn liefde heeft zich vertaald in een ambitieus project: de Messner Mountain-musea. Deze hommages aan de bergen en hun bewoners zijn inhoudelijk erg interessant. Ook laat Messner zien oog te hebben voor opmerkelijke locaties. Van stoere burcht tot bergtop, alle zes uitgekozen plekken zijn aantrekkelijk.

Een ervan is het rustige stadje Bruneck, in het Italiaans bekend als Brunico. In het imposante slot dat boven de stad in het Pustertal uittorent, bevindt zich het Messner Mountain Museum Ripa. In het Tibetaans staat ‘ri’ voor berg en ‘pa’ voor mens, volk.

Langs vijf continenten

Of het nu gaat om de Alpen, Andes of Himalaya: het leven van de bergbewoner staat hier centraal. De tentoonstelling neemt je mee langs vijf continenten en toont hoe de nomadische bergvolkeren zich uiteindelijk permanent hebben gevestigd. Het contrast tussen de middeleeuwse architectuur van het kasteel en de fijnmazige objecten als tenten en yurts is indrukwekkend.

Na zoveel berglucht is een kleine wandeling door Bruneck precies wat je nodig hebt. Aansterken kan met gerookt Zuid-Tiroler spek op een stevige boterham. Een lokale rode wijn erbij – wat wil je nog meer?

Wie er geen genoeg van kan krijgt, rijdt een rondje in de schilderachtige omgeving. Echte bochtenpracht kom je tegen bij de Gardenapas, op ongeveer een uur rijden van Bruneck.

Houd je adem in

Alleen al het uitzicht op het monumentale Sellamassief maakt het de moeite waard. Ook als je liever ruimere paden betreedt, hoef je geen bergzicht te missen. Een aanrader is de Secedakabelbaan, die je vanuit het dal bij St. Ulrich (Urtijëi) tot vlak aan de top brengt.

Het panorama-uitzicht over de omringende bergtoppen van de Dolomieten is werkelijk adembenemend. Via een korte wandeling kom je bij de Baita-Sofie-hut. Hier kun je heerlijk in de zon van de Zuid-Tiroolse keuken genieten. Wat een leven!

Nog steeds geen genoeg van de bergen? Bezoek dan ook de andere vijf Messner Mountain-musea en laat je onderdompelen in alle berggeheimen van deze wereld.

Kampeertip: Camping Schiesstand
Deze camping ligt net buiten Bruneck. Hier vind je schaduwrijke kampeerplaatsen die niet omheind zijn.
Kampeerdersbeoordeling: 7,8

Tekst: MPS, Anna Mandel

 

Praat mee

Praat mee: Paradijs voor bergliefhebbers

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation