ACSI FreeLife

Menu

Op kerkentour in Brixen

Op 45 kilometer ten zuiden van de Brennerpas nodigt Brixen in Zuid-Tirol uit tot een afwisselende tussenstop. In deze Italiaanse stad kun je kiezen tussen een ontspannen stadswandeling of een bezoek aan de indrukwekkende Dom van Brixen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Brixen

Brixen is de oudste stad van Tirol en ligt ingebed tussen de rivieren Rienz en Eisack. Kastanjebossen, appelboomgaarden en wijngaarden domineren het landschap rondom deze bisschopsstad. Als je ooit naar het zuiden van Italië bent gereden, ken je vast wel het Eisacktal. Daar waar de Brenner Autobahn eindigt.

Barokke kerken

In Brixen laat vrijwel elke straathoek zien dat een tussenstop de moeite waard is. De talrijke culturele schatten en de kronkelige straatjes in het historische centrum geven de stad een hoge aantrekkingskracht. In de middeleeuwen bleven tal van handelslieden, kunstenaars en reizigers al enige tijd in Brixen tijdens hun reis tussen het zuiden en noorden. Ze lieten hier ook hun sporen na. Dat is te zien aan gotische bouwwerken, schilderijen uit de tijd van de Renaissance en barokke kerken.

De Dom van Brixen

Het stadsaanzicht wordt vooral bepaald door de ‘Domkerk Maria Hemelvaart en Sint Kassian’ met zijn weelderige barokke interieur. Dit is het grootste kerkgebouw van Brixen en bovendien de bisschopskerk van het bisdom Bozen-Brixen. De dom vormt het middelpunt van een complex waartoe ook de kloostergang, de Johanneskapel en de Onze Lieven Vrouwenkerk behoren. Als je binnen bent in de domkerk, vergeet dan niet te letten op het bijzondere hoogaltaar.

Tiroolse specialiteiten

De volgende stop is bij het klooster Neustift van de Augustijner Koorheren met zijn stiftskerk. Neustift is het grootste kloostercomplex van Tirol en kent een lange traditie. Het is al in de twaalfde eeuw gesticht door de bisschop van Brixen. Vandaag de dag kun je het klooster bezoeken. Bezichtigingen van de historische tuin met zijn eeuwenoude bomen, de barokke tuin met prachtige bloemen en de kruiden- en moestuin zijn de moeite  waard. Het klooster is vooral beroemd door zijn uitstekende witte wijnen die de monniken zelf verbouwen. In de eeuwenoude kloosterkelder kun je terecht voor hartige Tiroolse specialiteiten zoals spek, kaas, Kaminwurst of knapperig Schüttelbrot.

Ondergrondse trap

De fundering van de Onze Lieve Vrouwen stiftskerk op het kloostercomplex Neustift dateert van het jaar 1190. De fresco’s die onder meer de ontstaansgeschiedenis van het klooster tonen zijn het bekijken waard. Wie na zo veel cultuur nog wat overtollige energie kwijt wil, kan het nabijgelegen fort Franzensfeste bezoeken. Een onderdeel van de bezichtiging van dit grote complex is de beklimming van de 451 treden van de langste ondergrondse trap van Europa. Het uitzicht over het dal is een mooie beloning voor je wellicht verzuurde benen.

Bron: MPS, Tekst: Anne Mandel

Praat mee

Praat mee: Op kerkentour in Brixen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation