ACSI FreeLife

Menu

Locride: het onbekende Calabrië

Locride is een mooi, onderschat gebied in het diepe zuiden van Calabrië. Een bescheiden stukje Italië, zonder spectaculaire vernieuwingen, maar met een rijke erfenis en tradities die nog altijd van generatie op generatie worden doorgegeven.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Veel zon, citrusgeuren, een prachtige zee, kortom een geweldige plek om te kamperen. Ook in de winter. Diverse campings zijn het hele jaar door geopend. Calabrië is namelijk één van de zonnigste regio’s in Europa, met 320 zonnedagen. In januari kan het nog altijd 15 ºC  zijn.

Een reis door Locride

Naast natuurschoon zijn er in Locride talloze plaatsjes, met Griekse wortels, die het bezichtigen meer dan waard zijn. Zoals Caulonia, een plaats dicht bij de Ionische Zee, waar de nalatenschappen van de Griekse, neoklassieke, Normandische en Byzantijnse tijd te vinden zijn. Aanbeveling verdient een wandeling in de schemering door het historische centrum en een bezoekje aan de belangrijkste kerk in Byzantijnse stijl: St. Zaccheria. In de Matrice kerk, achter het centrale plein, is een bekende marmeren sculptuur van Giacomo Carafa te aanschouwen.

Richting het zuiden

Aanbevelenswaardig is ook Roccella Jonica in het zuiden van Locride. Dit plaatsje wordt gekenmerkt door een toeristische haven en vele evenementen. De belangrijkste zijn Madonna delle Grazie en het Jazz Festival Rumori Mediterranei in augustus.

Verder zuidwaarts ligt Locri, naamgever van dit gebied. Het is beroemd om de opgravingen en de ruïnes van Locri Epizefiri, een oude stad in Magna Graecia (de antieke benaming die de Romeinen gaven aan Zuid-Italië en Sicilië). Speciaal is de wijk waar ruim honderd kunstenaars werken en hun creaties tentoonstellen. Een andere publiekstrekker is het Antiquarium waar archeologische vondsten te zien zijn.

Richting het noorden

In het noorden van Locride ligt Stignano, ongeveer 350 meter boven de zeespiegel met onder andere de cilindrische toren van San Fili en de beroemde Villa Caristo op een paar kilometer van het centrum van de stad.

Wanneer u verder naar het noorden reist komt u in Riace, waar de beroemde beeldengroep Bronzi di Riace is ontdekt door een sportduiker. De twee levensgrote bronzen beelden staan nu in het Nationaal Museum van Reggio Calabria.

Niet ver van Riace ligt Monasterace. Deze plaats wordt gekenmerkt door ruïnes, stadsmuren en de Dorische tempel gewijd aan de mythologische god Giove (Jupiter). Wanneer u vervolgens langs de kust richting de heuvels trekt, komt u in Bivongi. Het heeft een bijzonder historisch centrum, gebouwd rond het jaar 1000. Hier staat ook het klooster van St. Giovanni Therestis Basilic waar nog steeds Grieks-Orthodoxe monniken wonen.

Een mooi eindpunt van de reis is Stilo. Dit plaatsje is bekend om de Cattolica, een Byzantijns, vierkant kerkje, gebouwd in de 10e eeuw. Uniek in de wereld en daarom ook een nationaal monument zodat het intact wordt gelaten.

Locride staat bol van meesterwerken

Het hart van Locride staat bol van meesterwerken en ademt historie. Een reis door de tijd in een stukje Calabrië dat nog nauwelijks ontdekt is.

Campingtip: Camping Afrodite

Bron: Dr. Maria Chiara Coniglio en touroperator Macri’ Maurilio

Praat mee

Praat mee: Locride: het onbekende Calabrië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation