ACSI FreeLife

Menu

Ligurische kust: tussen hemel en zee

Steile kliffen en een rijke bloemenpracht, kleurige vissersdorpjes en steden vol cultuur, idyllische wandelwegen en levendige pleinen. Tijdens een vakantie aan de Ligurische kust leer je een bijzonder schilderachtige kant van Italië kennen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Op het eerste gezicht heeft dit pleintje niets bijzonders. Het ligt slechts vier of vijf stappen naast een wandelpad. Een paar stenen, een schrompelige olijfboom, een hek en wat groen. Niets bijzonders eigenlijk, maar toch is het ons lievelingspleintje. Het mooiste in Cinque Terre en een plek die we nooit zullen vergeten.

Uitzicht

Je hebt van hieruit een prachtig uitzicht. 200 meter lager ligt Vernazza [op de foto] een haventje, een paar vissersboten, bonte parasols, dicht tegen elkaar staande huizen met kleurige gevels, het wat hoger gelegen kasteel, de grote kerk en het kleine piazza aan de zee.

Was wappert aan de lijn, en daaronder, buiten voor Trattoria Capitano zet een ober juist een espresso op een tafeltje. Het is hier prachtig en we kunnen wel uren zitten kijken. Het ruikt naar zee en wilde tijm en pas gemaaid gras. Gewoon zitten en van de rust genieten.

Vijf wereldjes op zich

Cinque Terre bestaat uit vijf wereldjes op zich, vijf dorpjes in het uiterste zuiden van de Ligurische Rivièra: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Ze liggen aan de mooiste steile kust van Europa. Tot zo’n twintig jaar geleden waren ze alleen maar per spoor, per schip of te voet bereikbaar, waardoor er ook niet veel toeristen kwamen.

Tegenwoordig kronkelen smalle wegen in haarspeldbochten langs de bergen naar deze plaatsjes toe. Omdat het zo lastig rijden is, zijn de meeste toeristen nog steeds wandelaars. De hele streek is ook goed bereikbaar per trein. Je kunt vanuit elk van de vijf dorpjes naar het volgende lopen en per trein terugkeren of je kunt de boot nemen. De trein rijdt een paar keer per uur naar La Spezia of naar Sestri Levante. De beste campings in de streek vind je hier.

Het laagseizoen is een goede tijd om de kust rond Genua te verkennen. De badplaatsen aan de Riviera di Ponente zijn dan nog niet overvol. Ligstoelen en parasols staan wel al klaar in afwachting van de grote drukte. In de vroege zomer en in de herfst is het doorgaans zonnig en meestal zo warm dat je kunt zwemmen.

En anders kun je mooi een wandeling maken onder de palmbomen van de boulevard van Finale Ligure, een espresso drinken op een pleintje in Portofino, de zonsondergang bewonderen in het historisch interessante Rapallo of een boottochtje maken naar La Spezia. Maar voor ons is en blijven de vijf dorpjes Cinque Terre de highlight.

Ideaal voor een wandeltocht

Het stadje Deiva Marina is een ideaal vertrekpunt voor wandeltochten. We hebben daar voor camping Valdeiva gekozen omdat je met de trein in 16 minuten in Monterosso bent, het eerste van de Cinque-Terre-dorpen. De smalle in de rotsen uitgehouwen wandelpaden voeren over de heuvels en door wijngaarden, steeds met een schitterend uitzicht op de steil in zee aflopende klippen.

Vier jaar geleden, in oktober, woedde hier een heftig onweer dat de dorpen voor een deel verwoestte. Inmiddels is alles weer herbouwd en de wandelpaden zijn weer vrijgegeven. Wel wordt er in Monterosso een klein bedrag aan tol geheven. Maar het is elke cent waard.

Iedere dag een andere tocht. ’s Morgens bij het boodschappen doen begint het plezier al. De mevrouw in de levensmiddelenzaak in Deiva Marina kent ons inmiddels. “Buon giorno, wat mag het vandaag zijn? Peccorino of een stukje Parmezaanse kaas? Salami of wat San-Daniele-ham?” We kopen verder een tomaat, een paprika en focaccia. Ze pakt alles in en we gaan met dit lunchpakket op pad.

Een droom van een dorpje

De wandelpaden rond de Cinque-Terre-dorpen zijn wereldberoemd. Hoog boven de zee kronkelen de eeuwenoude paden over steile hellingen en door wijngaarden, pijnboombossen en olijfgaarden. Onderweg krijg je steeds nieuwe perspectieven op de vijf mooie dorpen van deze streek. Sommige paden voeren zo vlak langs de steile kliffen dat vangnetten voor veiligheid moeten zorgen. Het spreekt dat de paden onderhoud vergen.

Voor sommige paden, zoals de beroemde Via dell´amore, wordt tol geheven. Het is de moeite waard een Cinque Terre Card (€ 6,00 voor een volwassene) te kopen, die naast de tol voor de paden ook andere voordelen biedt, zoals korting voor de trein en verschillende musea.

We hebben geen idee hoe ze het doen in Vernazza. De verf bladdert van de huizen, maar precies zo dat het stadje er mooi en schilderachtig uitziet. Vernazza is een droom van een vissersdorp. Het enige wat ons hier te doen staat is beslissen of we boven in de natuur lunchen en van het uitzicht genieten of dat we ons beneden in het haventje gegrilde inktvis en een glas koele witte wijn gunnen en ons lunchpakket laten voor wat het is.

Tekst en foto: MPS, Michael Adler

Praat mee

Praat mee: Ligurische kust: tussen hemel en zee

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation