ACSI FreeLife

Menu

Klettersteigen in de Dolomieten

Kun jij niet kiezen tussen bergwandelen en bergbeklimmen? Ga dan eens ‘klettersteigen’ in het Italiaanse Zuid-Tirol. Dan klauter je gezekerd en wel via een parcours met staalkabels langs de bergwand omhoog. Niet zo moeilijk als bergbeklimmen, maar uitdagender dan wandelen. De Dolomieten lenen zich er perfect voor.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
shutterstock 30639499 WEB

In het Italiaans staat deze vorm van alpinisme bekend als ‘via ferrata’. Dat betekent letterlijk ‘ijzeren weg’.  Dat je in de Dolomieten kunt klettersteigen is opvallend genoeg te danken aan de Alpenoorlog van een kleine honderd jaar geleden.

Met dank aan de oorlog

Veel van die wegen ontstonden tijdens de Alpenoorlog, om het terrein voor patrouillerende soldaten toegankelijk te maken. Wie hier de bergpaden volgt, loopt dus op historische grond, en deels door tunnels die in de bergen werden uitgehakt.

Onderweg heb je een fantastisch uitzicht over de bijna 3.000 meter hoge Drei Zinnen als je de route volgt via de De Luca Innerkofler naar de Dreizinnenhütte. Of via de lange tunnel van de Tofana route.

De klettersteigen van Zuid-Tirol zijn wel behoorlijk gedateerd. En dat betekent geen kunstig aangelegde klimroutes zoals je die bijvoorbeeld in Frankrijk vindt. Veel meer volgen ze hier het natuurlijke terrein. Maar er is geen andere plek in de Alpen met zo’n grote variatie aan klimroutes in zo’n overweldigend landschap. In alle moeilijkheidsgraden.

Onweer

Overigens kan het met die lieflijke schoonheid in de bergen gauw voorbij zijn: de Dolomieten staan bekend om hun regelmatige midzomer-onweersbuien. Wie niet goed het weer in de gaten houdt, kan onderweg verrast worden door de bliksem.

Er gaat dan ook nauwelijks een jaar voorbij zonder de dood van een lichtzinnige bergbeklimmer. Je komt hier regelmatig gedenkstenen tegen. Houd het weer kortom goed in de gaten voordat je klettersteigend de hoogte opzoekt.

Ben jij overtuigd en zie je dat klettersteigen wel zitten? In ACSI FreeLife 5-2016 vind je nog veel meer over deze vorm van alpinisme en de pracht en praal van deze speeltuin in de Dolomieten.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Klettersteigen in de Dolomieten

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht