ACSI FreeLife

Menu

Kamperen tijdens het Festa Della Sensa

Venetië heeft al eeuwenlang een band met het water en de zee. Het hele jaar zijn er daarom allerlei tradities en evenementen waarmee de verbondenheid van Venetië met het water in ere wordt gehouden.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
festa

De lange geschiedenis die Venetië heeft met de zee en het water wordt uitbundig gevierd tijdens het Festa Della Sensa, maar ook tijdens de Vogalonga. De evenementen zijn twee van de uitschieters in een lange reeks jaarlijkse evenementen en ceremonies boordevol traditie.

Vier en vaar mee met het Festa Della Sensa

Een van de oudste en meest fascinerende ceremonies van Venetië is ‘het huwelijk met de zee’ tijdens de viering van het Festa Della Sensa. Traditie en de band met het water gaan hand in hand tijdens dit festival in mei. Tijdens het Festa Della Sensa zijn er allerlei regatta’s en roeiwedstrijden in roeiboten en gondels door de kanalen van Venetië.

Zondag 1 juni is de belangrijkste dag van het festival als de unieke ‘huwelijksceremonie’ met de zee plaatsvindt. Om 9.00 ’s ochtends verzamelen allerlei boten zich in de baai van San Marco waarna deze in een waterparade naar Saint Nicolò di Lido varen. Hier vindt voor de kerk van Saint Nicolò di Lido de ceremonie plaats.

Tot slot volgt er een complete heilige mis ter ere van het huwelijk van de republiek Venetië met de zee. Om het huwelijk te zegenen wordt hierbij een gouden ring in zee geworpen. De ceremonie dateert uit het jaar 1000 en is een van de belangrijkste rituelen in Venetië.

Roeien door de kanalen tijdens Vogalonga

Iets jonger in de geschiedenis, maar niet minder omvangrijk, wordt sinds 40 jaar de Vogalonga gehouden. Het is een 32 kilometer lange roeiwedstrijd over het Canal Grande. Er nemen ruim 1500 roeiboten mee met in totaal zo’n 4000 roeiers. De roeiwedstijd is begonnen als protest tegen de vele vervuilende motorvaartuigen rond Venetië.

Of het protest helpt zal moeten blijken, wel een feit is dat voor de toerist de Vogalonga een lust voor het oog is. Het is alsof heel Venetië is uitgevaren in gondels en roeiboten. En de Venetianen zouden de Venetianen niet zijn, als ze er niet allemaal compleet uitgedost zijn. De Vogalonga wordt dit jaar op zondag 8 juni gehouden en is een waar spektakel voor iedereen die tijdens Pinksteren Venetië aandoet.

Eilandengroep Venetië

Venetië bestaat uit tientallen kleine eilandjes die met elkaar verbonden zijn door een wirwar aan kanalen. De stad heeft daardoor het uiterlijk van een groot eiland waartussen de vele gondels zich een weg banen. Door de unieke ligging varen er meer boten dan je kan tellen rond Venetië en is het centrum alleen per boot bereikbaar.

Sta je met de kampeerauto of caravan op een van de campings aan de kust in de regio Veneto dan is er in de buurt dan ook altijd wel een bootverbinding in de buurt.

Kamperen bij Venetië

Camping Marina di Venezia ligt op een van de naastgelegen eilanden van Venetië. Op 2 kilometer van de camping vanuit Punta Sabbioni vertrekt de ferry een paar keer per dag naar Venetië. In het hoogseizoen is er een rechtstreekse busdienst van de camping naar Punta Sabbioni. In Venetië aangekomen loop je zo naar het centrum en het beroemde San Marco plein.

Camping Venezia ligt in de plaats Mestre op 6 km van Venetië. Venetië is door maar 1 brug met het vasteland verbonden, de Ponte della Libertà. Auto’s en bussen mogen niet verder dan het Piazzale Roma, want Venetië is autovrij. De camping biedt een busdienst aan naar het Piazalle Roma, vanwaar je kan overstappen op een boot of een gondel naar de bezienswaardigheden van Venetië.

Op ACSI Eurocampings vind je nog ruim 50 andere campings in de regio Veneto van waaruit je Venetië en de evenementen kan bezoeken.

Praat mee

Praat mee: Kamperen tijdens het Festa Della Sensa

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht