ACSI FreeLife

Menu

Kamperen bij het Meer van Bolsena

Het Meer van Bolsena in Midden-Italië is geliefd bij natuurromantici en levensgenieters, maar ook bij kampeerders. Rond de oevers van het meer vind je zowat duizend kampeerplaatsen.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Elke middag steekt de wind op. Zodra de zon de glooiende heuvels van de Monti Volsini heeft verwarmd, stijgt de lucht op vanaf het vruchtbare land en blaast de wind over het water.

Metamorfose

Het anders zo kalme meeroppervlak begint te kabbelen, het kirstalheldere water transformeert en binnen een half uur klotsen de golven op het strand. Het water is ondertussen troebel geworden van het losgewoelde lavazand. De metamorfose is bijna surreëel: net nog zaten kinderen in de branding zandkastelen te bouwen, nu wordt hun plek ingenomen door hordes windsurfers. Enthousiast springen ze op hun planken en overmeesteren ze de golven. Het heeft veel te bieden, Het Meer van Bolsena.

Meer van Bolsena; perfect ronde kratermeer

Het meer ligt negentig kilometer ten noorden van Rome in het noorden van de regio Lazio nabij de grens met Umbrië en Toscane. Het bijna perfect ronde kratermeer kan in veel opzichten concurreren met de Adriatische of Middellandse Zee. Het meer is 114 vierkante kilometer groot, tot wel 150 meter diep en het water, vooral gevoed door de regen, is zo helder dat je tot tien meter diep kunt kijken. De oevers zijn vrijwel nergens bebouwd, en de paar dorpen en stadjes rond het meer zijn allemaal even pittoresk.

‘Apparato Vulsinio’

Het Meer van Bolsena ligt in de voormalige vulkanische zone genaamd ‘Apparato Vulsinio’ en is een ‘caldera’, een grote komvormige krater die naar schatting 300.000 jaar geleden ontstond toen een onderaardse magmakamer instortte als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Het meer wordt uitsluitend gevoed met regen- en grondwater. De enige afwatering is het riviertje Marta, dat begint bij het gelijknamige plaatsje aan de zuidoever en uitmondt in de Tyrreense Zee.

Meer weten over deze fijne kampeerbestemming? In het oktober/november nummer van ACSI FreeLife vind je een uitgebreid reisverhaal aangevuld met een kaart en een selectie van 13 overnachtingsmogelijkheden.

bestel magazine

Praat mee

  1. P

    Het is overigens geen kratermeer, wel van vulkanische oorsprong.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Kamperen bij het Meer van Bolsena

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation