ACSI FreeLife

Menu

Het goede leven in Toscane

De Chiantiregio verkennen, zonsondergang boven Florence, stille momenten in Siena, strandplezier aan de kust – er zijn heel wat goede redenen voor een kampeervakantie in Toscane. Onze redacteur Michael Adler ging er heen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
toscane

Het is een van die mooie nazomerdagen in Toscane waarbij het ’s middags nog flink warm wordt. We rijden over weggetjes die op veel plaatsen smal en kronkelig het dromerige landschap van de streek Chianti doorsnijden.

Wijn- en olijfgaarden in Toscane

Het centrale deel van Toscane is een wijngebied. Op de heuvels wisselen wijngaarden, olijfgaarden en bossen met knoestige eiken elkaar af met daartussen steeds weer lange rijen cipressen. Het verveelt geen moment deze kampeervakantie: we stoppen af en toe bij een uitzichtpunt, genieten van de zomerse warmte of kijken gewoon wat rond.

We rijden door plaatsjes met bekende namen: Greve, Castellina, Montepulciano, Montalcino. Ze doen denken aan een goed glas wijn waarmee je proost op het goede leven. Langs de weg kun je wijn proeven en uiteraard ook kopen, en in elk plaatsje vind je wel een proeflokaal met de Gallo Nero, de zwarte haan die het symbool is van het Chianti-wijngebied.

Salami met truffelsmaak

Het is de moeite waard steeds weer een dagtochtje te maken om de plaatsjes te verkennen. Er valt veel te ontdekken. Zoals de slagerij ‘Macelleria Falorni’ in Greve die de beste salami van de streek maakt – er zijn zeker zo’n twintig soorten te verkrijgen. Onder de arcaden op de Piazzo Mateotti staan ook twee rijen gedekte tafels waar je de verschillende soorten salami’s kunt proeven. We zijn het snel eens over onze favoriet: de salami tartufo met de geur van zwarte truffels. Daarbij een glas Chianti en een droom wordt werkelijkheid.

In de avond van deze mooie nazomerdag belanden we in Val d’Orcia, een van de middeleeuwse stadjes. Als we hier wat ronddwalen stuiten we op een prachtige achtertuin met hier en daar wat tafeltjes. We volgen het advies van de kok: dagverse ravioli met ricotta en spinazie van het huis en biefstuk met zwarte truffels uit de eikenbossen in de omgeving. De wijn is van druiven uit de wijngaard achter het huis. Het is verstandig om in de trekauto, caravan of camper wat bergruimte te reserveren voor de koop van een paar mooie flessen.

Zachtjes meezingen

Toscane is een droom voor een kampeervakantie en dat geldt ook voor Florence. Het beste uitzicht over de stad en de rivier de Arno heb je vanaf het Piazzale Michelangelo. In de avond speelt een muzikant er vaak nummers van Gordon Lightfoot en Simon & Garfunkel. Bij zonsondergang zitten de trappen van het plein vol met mensen die aandachtig luisteren of zachtjes meezingen.

Je kunt ook gemakkelijk naar Pisa rijden of San Gimignano dan wel naar het Parco della Maremma, een natuurpark helemaal in het zuiden van Toscane in de buurt van de stad Grosetto. Je kunt de Etruskische graven bekijken die archeologen gedurende de laatste jaren hebben blootgelegd aan de rand van het dorpje Baratti. Maar je kunt ook gewoon ergens naar het strand om wat te zonnen en zwemmen, bijvoorbeeld in de mooie baai van Baratti of op het strand van San Vincenzo.

Siena

En dan weer naar Siena, wat voor ons de mooiste stad in Toscane is. De toren van de kathedraal steekt groot en machtig uit boven de stad en ziet er op zijn best uit in het zachte licht van de ondergaande zon. Het hoogtepunt van de dag zijn de twee uren voor de duisternis invalt: flanerende mensen die een ijsje eten of ergens gaan zitten om wat te kletsen of naar passanten te kijken. Kijken en bekeken worden op het Piazza del Campo, het schitterende decor van een Italiaanse midzomernachtdroom.

Tekst en foto’s: MPS, Michael Adler

Praat mee

Praat mee: Het goede leven in Toscane

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht