ACSI FreeLife

Menu

De heilige bergen van Noord-Italië (deel 2)

Verstopt tussen het Comomeer en Turijn wacht een schilderachtige regio op ontdekking: de Sacri Monti (‘heilige bergen’). Deze bedevaartsoorden zijn in 2003 nog uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
heilige bergen_Sacri Monti

De taferelen schuwen het harde realisme niet. In Varallo bijvoorbeeld wordt in kapel elf de kindermoord van Bethlehem akelig plastisch weergegeven met gespietste kinderen en wanhopige moeders. De weergave van de kruisiging in Golgatha is evenmin voor tere zieltjes.

Leven van Maria in twaalf beelden

Op Sacro Monte di Oropa wordt in twaalf kapellen het leven van Maria uitgebeeld. De relatief bescheiden gebouwen staan niet toevallig in de buurt van de oudste Maria-bedevaartsplek in Italië, op een hoogte van 1.200 meter aan de voet van Monte Mucrone – inclusief standplaats in de schaduw van een imposante kerk. Zelfs paus Johannes Paulus II kreeg in dit berglandschap zin om te wandelen. Dat verklaart waarom een van de wandelpaden zijn naam draagt. En omdat deze omgeving samen met Biella sinds de middeleeuwen een centrum van de lakenindustrie is, zie je in een van de kapellen Maria naailes volgen, terwijl andere vrouwen stikken en wol spinnen.

Panorama

Honderd jaar na het begin van de bouw in Varallo werd op de Sacro Monte van Orta een herdenkingsteken voor stichter Franciscus van Assisi opgetrokken dat Varallo had moeten overtreffen. Het is echter bij twintig kapellen gebleven. Deze vertellen het verhaal van de heilige Franciscus. De heilige berg van Orta is het mooist gelegen en heeft ook een standplaats voor campers. Het uitzicht over Isola San Giulio met zijn romantische kerk behoort tot de mooiste vergezichten van Noord-Italië.

De Sacro Monte della SS. Trinità di Ghiffa ligt in een natuurpark aan Lago Maggiore, op een paar kilometer van de toeristenroute van Lugano naar Verbania. Belmonte wordt omringd door een beschermd natuurgebied. De Sacro Monte Calvario is lang in verval geweest maar werd 25 jaar geleden opnieuw geopend.

Rozenkransmysterie

De Sacro Monte van Crea vertelt in 21 van de 23 kapellen het verhaal van de moeder van Jezus. In telkens veertien kapellen en een kerk thematiseren de twee Lombardische Sacri Monti van Ossucio en Varese het rozenkransmysterie. In Ossucio eindigt de weg op een hoogte van 419 meter, met prachtig uitzicht over het Comomeer. De heilige berg van Varese leidt via een 2 kilometer lang pad en ongeveer 200 hoogtemeters naar een op een hoogte van 883 meter gelegen bedevaartskerk.

Deel 1 heilige bergen

Lees hier deel 1 over heilige bergen van Noord-Italië.

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Rolf Müller

Praat mee

Praat mee: De heilige bergen van Noord-Italië (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation