ACSI FreeLife

Menu

De heilige bergen van Noord-Italië (deel 1)

Verstopt tussen het Comomeer en Turijn wacht een schilderachtige regio op ontdekking: de Sacri Monti (‘heilige bergen’). Deze bedevaartsoorden zijn in 2003 nog uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
De heilige bergen_Sacri Monti
Piëmont

De grote tafel zakt bijkans door zijn voegen van het vele eten: kaas, vis, brood, groenten, zelfs een zeekreeft ligt erbij. Al deze lekkernijen van de Italiaanse keuken staan in schril contract met de ernstige gezichten van de baardige heren die zijn aangeschoven. Het is het laatste avondmaal, heel Italiaans geënsceneerd met levensgrote figuren. Jezus en zijn discipelen dragen echte gewaden en hebben echt blond – zij het ondertussen wat verbleekt – hoofd- en baardhaar.

Kapellentocht

Het tafereel is te vinden op de Sacro Monte di Varallo in Piëmont. Hoog boven de stad in het dal van de Sesia staan 45 kapellen en een kerk, prima bereikbaar per kabelbaan of met de wagen. Hier vertellen achthonderd figuren het verhaal van Jezus, omlijst door schilderwerk met nog eens vierduizend mensen en dieren. In totaal tellen de heilige bergen tussen Belmonte ten noorden van Turijn en Ossuccio aan het Comomeer maar liefst 160 kapellen.

Deze unieke religieuze architectuur en kunst heeft lange tijd niet de aandacht gekregen die het verdient. Mede dankzij de prachtige ligging in het meren- en alpenlandschap van Noord-Italië, is het volledige gebied sinds 2003 Unesco-wereldcultuurerfgoed. En toch rijden veel vakantiegangers de heilige bergen straal voorbij.

Stadjes, watervallen, fietsroutes en nog meer

De regio heeft dan ook nog zoveel meer te bieden: interessante stadjes met geweldige markten, de uitgesproken mooie meren Orta en Mergozzo, de Borromeïsche Eilanden in Lago Maggiore, de cameliabloei in het voorjaar, het wandelparadijs nationaal park Val Grande, de fietsroutes rond de meren van Varesotto, de Ossola-dalen met de Toce-waterval en de outlets van Biella.

De geschiedenis van de Sacri Monti begint aan het eind van de vijftiende eeuw in Varallo. De franciscanen, die tot dan de heilige plekken van Palestina onder hun hoede hadden, wilden deze in Italië nabouwen, omdat een bedevaart naar het Heilig Land met overwegend moslims praktisch onmogelijk was geworden.

‘Nieuw Jeruzalem’

Pater Bernardino Caimi, in Jeruzalem de opzichter van het Heilige Graf, zette daarop zijn zinnen op een ‘Nieuw Jeruzalem’ op een berg in Varallo, met de Piëmontse alpen als decor. In 1650 was deze eerste Heilige Berg een feit. Er zouden er nog acht volgen, niet in de laatste plaats als bolwerk tegen de reformatie.

Deel 2

Benieuwd naar die andere heilige bergen? Op 8 juli 2017 lees je in deel 2 wat er nog meer is te zien in deze Noord-Italiaanse regio.

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Rolf Müller

Praat mee

Praat mee: De heilige bergen van Noord-Italië (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht