Matera. Grote kans dat jij er nog nooit van hebt gehoord. Of wellicht komt het stadje je bekend voor dankzij het laatste seizoen van de kampeertelevisieserie We zijn er Bijna. Niettemin is Matera met 55.000 inwoners een van de authentiekste decors van Zuid-Italië.
Derde oudste stad ter wereld
Sinds het neolithicum in de prehistorie wonen de inwoners er in ‘sassi’, in de rotsen uitgehouwen grotwoningen. Tot 1952 leefden ze nog in grote getale, omdat velen zo arm waren dat ze zich geen betere huishouding konden veroorloven. Dat maakt Matera de derde oudste permanent bewoonde stad ter wereld, na Jericho en Aleppo. Aan de andere kant van het ravijngebied ligt een uitgestrekt natuurpark van zevenduizend hectare.
De weg ernaartoe is betoverend. Door kilometerslange velden vol olijfbomen bereiken we de enorm uitgestrekte sassi. De grotwoningen liggen op iets meer dan 400 meter boven de zeespiegel en staan sinds 1983 op de Unesco-werelderfgoedlijst. We parkeren op de officiële parkeerplaats in de Via d’Addozio. We wandelen naar beneden richting de Sasso Barisano, het eerste van de twee sassi in de stad.
Niet meer dan een gat in de rots
Nooit eerder zagen we zo’n gigantische stad van dertig hectare. Matera is volledig opgebouwd met tegen elkaar aangeschurkte en aangeduwde woningen, soms niet meer dan een gat in de rots. Daarbovenop zijn 11.000 jaar lang steeds weer nieuwe huisjes gebouwd, met kalksteen uit de rotsen. Straatjes, steegjes en trappen lopen naadloos in elkaar over tot een complex waarin alle gebouwen met elkaar zijn verbonden.
Zo vormt de vloer van de ene woning soms het dak van een andere die eronder ligt. Meteen begrijpen we ook beter wat een inwoner ons net vertelde. Om Matera volledig en tot in alle details te zien, heb je eigenlijk een paar dagen nodig.
Zeven pagina’s Matera
Benieuwd wat nog meer typerend is voor Matera? In ACSI FreeLife 1-2019 vind je het uitgebreide verhaal van zeven pagina’s. De aflevering van het televisieprogramma We zijn er Bijna waarin een groep kampeerders onder anderen Matera aandoet, kan je uiteraard nog steeds terugkijken.