ACSI FreeLife

Menu

5 goede redenen voor Umbrië

Op zo’n 1.500 kilometer van Nederland ligt Umbrië, een soort Toscane – maar dan zonder alle drukte. Terwijl Umbrië toch een van de meest veelzijdige regio’s van Italië is. De regio is bijvoorbeeld bekend vanwege het jaarlijkse film- en jazzfestival.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Umbrië
Umbrië_waterval

Wat maakt Umbrië zo mooi en veelzijdig? Vijf reden waarom deze regio in het midden van Italië de moeite van het bezoeken waard is

1. Wijnen en andere lokale specialiteiten

Alleen al de lokale wijn is een reden om naar Umbrië af te reizen. Wijnkenners weten allang dat de druiven hier goed gedijen. De bekendste is de Sagrantino di Montefalco, die ten zuiden van Assisi rond het bergdorp Montefalco groeit. Van deze druif werd oorspronkelijk enkel zoete wijn gemaakt.

In de jaren zeventig begonnen een paar wijnboeren te experimenteren om er droge wijn van te maken. En jawel, de wijn die ze tegenwoordig maken hoeft niet onder te doen voor een Brunello di Montalcino of een Barolo – helaas geldt dat ook voor de prijs. Gelukkig zijn er ook voordeliger lokale wijnen te vinden. Een wijn met een goede prijs-kwaliteitsverhouding is bijvoorbeeld Grifo di Boldrino van wijnhuis La Querciolana in Panicale ten zuiden van Lago di Trasimeno, niet ver van Toscane.

De Umbrische keuken kent vele specialiteiten die alleen perfect samengaan met de lokale wijnen. Van truffels uit Spoleto of van Monte Subasio bij Assisi tot linzen uit Castelluccio, ham en salami uit Norcia, vis uit de lokale wateren en chocokogels uit Perugia.

Wijn proeven

Wil je niet alleen afhankelijk zijn van de cafés en de restaurants en wil je uitgebreid proeven van de lokale wijnen en olijfolie? Dat kan onder meer bij La Querciolana in Panicale. Liefhebbers van rode wijnen kunnen het beste terecht bij Cantine Adanti in Bevagna.

2. Kunstschatten ontdekken

Hou je nooit zo van kerkelijke fresco’s en schilderijen? Dat zou tijdens je vakantie in Umbrië wel eens kunnen veranderen. Het wordt je hier alleen niet altijd gemakkelijk gemaakt om de kunstschatten te vinden, zoals in de dom van Orvieto, in de Cappella della Madonna di San Brizio of in de Basilica di San Francesco in Assisi.

In het mooie dorp Spello ten zuiden van Assisi is het een uitdaging om de kerk Santa Maria Maggiore aan Piazza Giacomo Matteotti te vinden. Deze kerk werd in de twaalfde en dertiende opgetrokken op een heiligdom van Vesta en Juno. De Cappella Baglioni loop je makkelijk voorbij, omdat hij een beetje verscholen in het donker staat. Bekijk bij een bezoekje zeker de zestiende-eeuwse fresco’s van Bernardino di Betto, bekend als Pinturicchio.

En in Montone in het noorden van Umbrië heb je enkel met de sleutel van de vriendelijke dame van het toerismebureau toegang tot de weelderige ruimtes van Pinacoteca Comunale di San Francesco. Alleen al de prachtige ligging van het dorp is een bezoek waard, op een heuvel met uitzicht over het Tiber-dal. Het dorp zelf stamt uit de middeleeuwen en is perfect bewaard gebleven.

Umbrië film- en jazzfestival

Montone heeft trouwens jaarlijks een filmfestival. Perugia heeft Umbria Jazz Festival, en verspreid over meerdere dorpen rond Lago di Trasimeno vindt jaarlijks het Trasimeno Music Festival plaats.

3. Water zonder zee

Ook al ligt Umbrië in de binnenlanden, als waterrat kom je er prima aan je trekken. Het grootste meer in de regio is Lago di Trasimeno, waar je heerlijk kunt badderen aan een van de stranden. Lago di Piediluco in het zuiden van Umbrië is een geschikte plek voor roeiers. Bootjes zijn ter plaatse te huur. Bezoek hier ook de buitengewone waterval Cascata delle Marmore (zie tweede foto). Talloze riviertjes nodigen uit tot kanoën of zelfs canyoning en tal van andere watersportmogelijkheden. En als je per se de zee wil zien: je bent maximaal 100 kilometer verwijderd van het strand.

4. Ongerepte landschappen

Het groene hart van Italië, zo wordt Umbrië ook wel genoemd. De regio doet haar bijnaam eer aan, mede dankzij het vele water en de groene weides, bossen en heuvels. De heuvel- en bergstreek Monti Sibillini is een speeltuin voor wandelaars en fietsers. Maar ook zonder fysieke inspanning kun je genieten van het landschap – comfortabel in een stoel voor je caravan of camper: glas wijn in de ene hand, een paar Umbrische lekkernijen in de andere.

5. Rustig en rustiek

Afgezien van toeristische trekpleisters als Assisi vind je in Umbrië tal van oases van rust waar je zelfs in het hoogseizoen aan de drukte kunt ontsnappen. Je wordt er onherroepelijk aangestoken door de rust van de lokale bevolking. Dat geldt met name voor de aantrekkelijke en dunbevolkte omgeving in het zuidoosten en in Parco Nazionale dei Monti Sibillini.

Bron: MPS, Tekst en foto’s: Günter Ultes

Praat mee

Praat mee: 5 goede redenen voor Umbrië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht