ACSI FreeLife

Menu

5 goede redenen voor Sicilië (deel 2)

Op Sicilië staat een van de beroemdste vulkanen ter wereld, de Etna. Maar het Italiaanse eiland  heeft nog veel meer in petto. Mooie stranden bijvoorbeeld, veel cultuur en niet te vergeten de Siciliaanse keuken.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Sicilië

4. De vulkanen: belevenis van formaat

Het herkenningsteken van Sicilië is uiteraard de Etna, niet zomaar een berg, maar een vulkaan. En wat voor één. De 3.300 meter hoge Etna is van ver af te zien. Onder zijn dunne aardkorst borrelt al 600.000 jaar roodgloeiende magma. Vanuit het vliegtuig maakt de gigantische kegel een geheimzinnige en ook best afschrikwekkende indruk, als de troon van god waar je maar beter uit de buurt blijft. Wat natuurlijk niemand doet.

De vulkaan, die het noordoosten van Sicilië domineert, trekt hordes toeristen. Via een kabelbaan en offroad-bussen kun je je naar het duistere maanlandschap van de top laten voeren. Daarvandaan kun je met een gids verder omhoog naar de eigenlijke krater. Ook de Liparische Eilanden voor de noordkust van Sicilië zijn van vulkanische oorsprong. Dat is alleen Stromboli meteen aan te zien. Dit eiland is enkel en alleen vulkaan en de krater spuwt meermaals per uur rook en vuur de lucht in. Dat is vooral imposant als het donker is. Tip: boek een avondexcursie met boot, of maak de drie uur durende bergwandeling naar de krater. Dat mag enkel met gids en kost je heel wat zweet en kracht, maar daarvoor word je rijkelijk beloond. De Stromboli “live” meemaken is een belevenis van formaat.

5. Eten en wijn: lang leve het zuiden

Ontbijt met granita al caffé en ovenwarme brioche. Gefrituurde arancini van rijst, erwten en gehakt als lunch. ’s Avonds pasta alla norma met aubergine en munt, gevolgd door sardientjes gevuld met pijnboompitten. En vergeet het toetje niet! Het Arabische erfgoed proef je heel duidelijk terug in de zoetwaren: gekonfijte vruchten, exotische kruiden, amandelen en pistachenoten. De Siciliaanse keuken is voedzaam, overdadig en met liefde bereid. En ook de wijnen mogen er zijn, zoals de relatief nieuwe rode wijn van de Etna. In Marsala maken ze zeer aromatische likeurwijn, perfect geschikt als aperitief voor het avondeten.

Extra tips

Kun je nog wel wat extra tips gebruiken? Hieronder geven we je nog een toegift met drie extra tips.

De kloof Gole d’Alcantara bij Francavilla aan de noordzijde van de Etna behoort tot de minder bekende streken van Sicilië. Terwijl er heel wat natuurschoon valt te ontdekken, zoals de Gole d’Alcantara, een spectaculaire bergkloof die het water uit de rots heeft gegraven.

Het kleine stadje Erice ligt op een hoogte van 751 meter. De tijd heeft er stilgestaan en je wordt getrakteerd op middeleeuwse straatjes en een kasteel – en een grandioos uitzicht over de zee en het eiland.

In het natuurgbied Vendicari bij Siracusa leiden houten paden je door een prachtig, onaangetast lagunelandschap. Je kunt er de ruïnes van een oude tonnara bezoeken, waar men vroeger tonijn verwerkte. Ook het strand is prachtig. Een echte geheime tip.

Hoe kom je er met je caravan of camper?

Sicilië ligt niet dicht naast de deur. Je moet er dus wel wat voor over hebben om hier met je caravan of camper naartoe te gaan. Vanuit Utrecht is het zo’n 2.300 kilometer rijden naar Messina in de noordoostelijke punt van Sicilië. Voor de Italiaanse snelwegen betaal je tol. Je bereikt Sicilië met de veerdienst vanuit Villa San Giovanni. Ook vanuit Genua en Napels vertrekken veerdiensten naar het eiland.

Deel 1

Benieuwd naar de andere drie redenen om naar Sicilië te gaan? Je leest het in deel 1.

Bron: MPS

Praat mee

Praat mee: 5 goede redenen voor Sicilië (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation