ACSI FreeLife

Menu

De kustlijn van West-Ierland deel 1

Harmonie tot aan de horizon. Serene rust, enkel onderbroken door het gezang van zeevogels. De westkust van Ierland is een zegen aan zee.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
West-Ierland

Lange tijd was Ierland een onbekend eiland daar ergens achter Engeland. De afgelopen jaren is dat echter sterk veranderd. Meer en meer mensen trekken er met caravan of camper naartoe. Reden genoeg voor ons om polshoogte te nemen en een route langs de westkust uit te stippelen. We trekken van zuid naar noord.

Fjorden en bergen in de mist

De eerste halte is de Eagle Point Camping, van waaruit we Kenmare bezoeken. De Ierse naam van deze plaats betekent zoiets als ‘negorij’, wat alleen in het voor- of naseizoen van toepassing lijkt, want in de zomer is er het best druk. Tijdens een wandeling door het stadje genieten we volop van de bont beschilderde huizen. De volgende ochtend breken we vroeg af om een heel andere wereld te ontdekken: baaien en eilandjes, fjorden en bergen in de mist.

Schiereiland met witte zandstranden

We trekken verder naar schiereiland Dingle. Ryans Daughter hier opnam op de witte zandstranden van de baai, weten toeristen hun weg naar het groene eiland te vinden. Ook hier geldt: vooral in de zomermaanden. Buiten het seizoen is het aangenaam rustig. Op Dingle spreken de mensen nog de oorspronkelijke Keltische taal, die we ’s avonds in de Bridge Bar overal om ons heen horen. We moeten ons naar binnen wurmen, de muziek is luid, we genieten ook al verstaan we geen woord…

Daguitstap vanuit Limerick

Ierse levensvreugde en grandioze landschappen treffen we ook in het graafschap Clare. De kleine badplaats Kilkee is nog niet zo bekend bij het grote publiek maar werkelijk prachtig. Het zandstrand van ruim een kilometer lang is meer dan een fijne daguitstap vanuit Limerick. Het schiereiland Loophead pakt je in met bizarre kustformaties, aangevreten rotsen, zeegrotten en natuurlijke bogen.

Dat alles is minstens even fraai als de beroemde Moher-kliffen. De 200 meter hoge kliffen lopen loodrecht, als een muur, omlaag naar zee. Terwijl verschillende zeevogels flink krijsen, adem je de gezonde zeelucht in. Het 8 kilometer lange wandelpad bovenlangs het natuurlijke schouwspel biedt je voortdurend een adembenemend uitzicht.

Deel 2 West-Ierland

Curieus hoe de reis langs de Ierse westkust verder gaat? Op dinsdag 7 november verschijnt op deze website deel 2 over West-Ierland.

Bron: MPS, Tekst en foto’s: Roland Jung

Praat mee

Praat mee: De kustlijn van West-Ierland deel 1

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation