ACSI FreeLife

Menu

Gent zet de bloemetjes binnen tijdens de Floraliën

Wist je dat er in de omgeving van de Vlaamse stad Gent heel wat kwekers te vinden zijn van onder meer azalea’s en rhododendrons? Eens in de vier jaar showen kwekers en bloemisten wat ze in huis hebben tijdens de Floraliën. Tot en met 8 mei kun je je onderdompelen in de bloemenpracht tijdens de 36e editie van de internationaal geroemde bloemenexplosie Floraliën 2022. Redacteur Katinka trad in de voetsporen van het Belgisch koningspaar en doet verslag.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Floralien Gent scaled

Koning Filip en zijn vrouw koningin Mathilde zijn nog maar net de deur uit als ik als een van de eerste bezoekers een preview krijg van wat de Floraliën 2022 te bieden heeft. Ik begrijp van de organisatie dat er een dag van tevoren nog flink gepoot, geharkt en geveegd werd om de tentoonstelling af te krijgen.

Opgewekt en fleurig

De stemming is bijzonder opgewekt. Ook hier hebben de coronamaatregelen namelijk roet in het eten gegooid in de afgelopen jaren, waardoor het evenement is uitgesteld. De opgewektheid is af te lezen van zowel de gezichten van de organisatie als de enkele exposanten die ik tegen kom op mijn route door de hallen van het International Convention Center Ghent (ICC), de Floraliënhal en ’t Kuipke. Maar wellicht draagt de zoete bloemengeur, al het groen en de kleurenpracht daar ook aan bij.

Als je de kassa voorbij bent, word je gelijk ondergedompeld in een stukje geschiedenis. Met krantenkoppen, informatiepanelen en potten vol Gentse Azalea’s. Zo lees je bijvoorbeeld dat Gent de grootste producent is van azalea’s in Europa en dat de azaleaproductie al tweehonderd jaar plaatsvindt. Maar ook de Vlaamse laurier komt uit deze contreien. De krantenkoppen uit verschillende jaartallen vertellen met trots dat de vorst in hoogsteigen persoon de Floraliën heeft geopend. Het is duidelijk dat de Floraliën een lange traditie heeft.

”s Werelds geurigste, fleurigste wandelpad’, zo kopt De Gentenaar in april 1975

Geurig en fleurig dat kan ik beamen. Aan het begin ben ik eerlijk gezegd niet zo onder de indruk van de locatie, maar als ik een stukje verder wandel wordt het donker en zie ik verschillende kleurige kunstwerken opdoemen. De expositie gaat duidelijk hier van start. Aan weerszijden van de gang vind je zowel links als rechts diverse ruimtes waar bloemisten en kwekers hun creatieve uitspattingen de vrije loop hebben gelaten. Ik kan niet stoppen ze allemaal zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Van tuinkabouters tot vlinders en van appels tot paaseieren. De een wat kleurrijker dan de ander, maar allemaal unieke werken.

Floralien 2022 Gent

Mijn paradijs, mijn wereldse tuin

Dat is het thema van de Floraliën 2022. En dat zie je terug in enkele van de werken. Zo heeft een van de bloemkunstenaars bijbels gebruikt waarvan de pagina’s zijn ingevouwen zodat er kleine rondjes zijn ontstaan waar precies een bloem in kan worden gestoken. Maar ook het Lam Gods prijkt op een altaar volgestoken met pioenrozen. Het Lam Gods is Gents trots. De gebroeders Van Eyck beeldden het af op hun religieuze meesterwerk (en grote trots van Gent) de aanbidding van het Lam Gods. Het veelluik is te zien in de Sint-Baafs Kathedraal in Gent. Tip van mij: bekijk voordat je naar de Floraliën gaat, het meesterwerk. Dan begrijp je beter de link die wordt gelegd met de kunstwerken van de Floraliën.

Floralien 2022 Gent 2

Zuiverende werking van mos

Een stuk verderop langs het pad, valt mijn oog op een kunstwerk aan de muur. Overduidelijk een portret van actrice Audrey Hepburn. Maar het materiaal waarvan de contouren gemaakt zijn is niet alledaags. Kunstenares Anke Peeters heeft namelijk mos gebruikt. ‘Hoe lang blijft dat goed’, vraag ik haar. “Als je het werk niet in de volle zon hangt, dan blijft het altijd goed. Ik heb met een speciaal glucosemiddel al het vocht uit het mos getrokken, waardoor ik het kan bewerken”, vertelt ze enthousiast. Vol trots wijst ze me ook op de portretten van haar dochters die de wand sieren. Zo is haar liefde voor de moskunst ontstaan. En het mooie is dat mos geluiddempend is en het leefklimaat in huis bevordert. Mossen en planten zuiveren namelijk de lucht en regelen de temperatuur en vochtigheid van het binnenklimaat.

Bloemen zeggen meer dan duizend woorden

Al duizenden jaren staan bloemen symbool voor de meest uiteenlopende gevoelens. In de negentiende eeuw verschijnen er verschillende boeken met illustraties over de bloementaal. Een kleine expositie in de Floraliënhal vertelt er meer over. De expositie is verzorgd door het Huis van Alijn, het museum van het dagelijks leven. Ter ere van de 36ste Floraliën zijn er ook in het museum echte bloemen en planten te vinden in de museumkamers. Je leert er over de symboliek. Het museum is ook een bezoek waard omdat het is ondergebracht in het enige bewaard gebleven middeleeuwse godshuis van Gent.

 

In de Floraliën hal wandel je langs verschillende perken. Overal staan bordjes bij van de verantwoordelijke kwekers. Topstuk is ook hier weer het Lam Gods, maar dan een flink stuk groter dan dat ik hem eerder heb gezien. Als je naar boven klimt in het midden van de hal, heb je het mooiste uitzicht over alle pracht en praal met het lam als middelpunt.

Het Kuipkebos

Ook in het ’t Kuipke wordt een knipoog gemaakt naar het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyk. Waar normaal flink gestreden wordt in baanwielrenwedstrijden, is nu een tijdelijk bos van 500 jonge bomen verrezen. Je kunt ze zien, voelen en ruiken. De bomen krijgen na de Floraliën 2022 een vast plekje in Provinciaal domein Het Leen. En met een rondje door ’t Kuipke kom ik uit in de shop waar allerhande tuin souvenirs te koop zijn. Al die prachtige bloemen en planten, daar kikker je van op. Lijkt het je ook wat? Tot en met 8 mei 2022 kun je de Gentse Floraliën nog bezoeken. Kamperen kun je op Camping Blaarmeersen, op een steenworp afstand van de stad. Het leuke is dat verschillende restaurants ook een speciaal Floraliën menu serveren, waarbij de bloemetjes ook op je bord verschijnen. Groenterestaurant Madonna is er bijvoorbeeld zo eentje.

Meer over Gent en omgeving lees je in ACSI FreeLife 5-2022!

Praat mee

Praat mee: Gent zet de bloemetjes binnen tijdens de Floraliën

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht