ACSI FreeLife

Menu

Wintersport in het Franse Mauriennedal

Winterkamperen kan natuurlijk in de bekendste wintersportgebieden van Europa. Maar dat betekent vaak drukte op de camping én op de piste. Redacteur Rosanne zocht de rust in de Franse Alpen en vond het doodlopende Mauriennedal.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Wintersport Franse Alpen_Mauriennedal

Je kent het wel. Op internet lijkt het fantastisch: een enorm skigebied met honderden pistekilometers. De realiteit is soms wat anders. De wintercamping moet je maanden van tevoren reserveren en bij skiliften is het dringen in de rij. Maar uiteraard zijn er ook kleinere, gemoedelijke gebieden. Maar waar?

Hoogste verharde bergpas van Europa

Met die gedachten ga ik op zoek. Uiteindelijk kom ik uit bij de Eski-Mo-pas. Met deze pas kun je skiën in vijf verschillende gebieden in de Franse Alpen, vlak bij de Italiaanse grens in de Mauriennevallei. De weg in deze vallei loopt in de winter dood, omdat de pas Col de l’Iseran, de hoogste verharde bergpas van Europa, tussen oktober en mei niet begaanbaar is.

Valfréjus

In totaal is het zo’n 1.100 kilometer rijden vanaf Utrecht, niet verder dan de bekende stemmingen als Val Thorens en La Plagne. Ik zeg wel vijf gebieden, maar ze blinken niet uit in omvang. Maar juist doordat ze afzonderlijk niet zo groot zijn en vrij afgelegen liggen, belooft het hier minder druk te zijn. Bovendien kom je toch wel aan je kilometers als je de gebieden combineert. Van links naar rechts gaat het om Valfréjus (65 kilometer), La Norma (65 kilometer), Aussois (55 kilometer), Val Cenis (125 kilometer) en Bonneval sur Arc (25 kilometer).

Skipas

Je kiest een van de gebieden als uitvalsbasis en kunt met je zes- of zevendaagse skipas één dag in elk van de andere gebieden terecht. Zo kan je dus bijna elke dag ergens anders door de sneeuw naar beneden zoeven. De prijs is afhankelijk van welk gebied je als uitvalsbasis kiest, en ligt voor de zesdaagse pas tussen de € 158 voor Bonneval sur Arc en € 198 voor Val Cenis.

Hondensledetocht

Er is een busverbinding die twee keer per dag rechtstreeks tussen alle gebieden rijdt. De rit is inbegrepen in de prijs. De langste rit van Valfréjus naar Bonneval sur Arc, duurt een uur. Dat klinkt goed. En als ik dan ook nog hoor dat er naast skiën allerlei activiteiten mogelijk zijn, ben ik helemaal enthousiast. Een hondensledetocht maken bijvoorbeeld. Een snelle Google-sessie leert me dat er twee ACSI-campings in het gebied liggen. De bestemming is gekozen, nu op weg.

Meer dan alleen skiën

Benieuwd wat die andere activiteiten zijn? In ACSI FreeLife 8-2017 lees je het hele verhaal en kom je er achter dat er in het Mauriennedal veel meer mogelijk is dan alleen skiën.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wintersport in het Franse Mauriennedal

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation