ACSI FreeLife

Menu

Wijngaarden en werelderfgoed in de Elzas

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de zuidelijke Elzas. Het Frans-Duitse grensgebied kenmerkt zich door uitgestrekte wijngaarden.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
De Elzas in de herfst

En laat de herfst nou het ultieme moment zijn om dit landschap te bewonderen. ACSI FreeLife trok erop uit om dit gebied te verkennen.

Modern en traditioneel

In het zuidelijke deel van de Elzas is moderne architectuur verweven met contrasterende middeleeuwse stadscentra. Toch houdt de traditie de overhand, en zijn historici en ambachtslieden bezig met de renovatie van de eeuwenoude stadscentra.

Ook de wijnboeren in de streek houden al meer dan tweeduizend jaar de tradities in ere, zonder daarbij te conservatief te zijn. Ze staan open voor vernieuwing en richten bijvoorbeeld met liefde nieuwe camperplaatsen in. De gecompliceerde geschiedenis van het grensgebied is onder de bewoners nog merkbaar. Hun identiteit is in de loop van de geschiedenis nogal eens gewijzigd naar de ene keer de Franse en dan weer de Duitse nationaliteit. Zij waarderen het dan ook wanneer Duitse gasten een gesprek in het Frans beginnen, of in ieder geval een poging daartoe doen.

Tocht door de Elzas

De kampeertocht start in hoofdstad Straatsburg. We overnachten gratis met de camper op de omheinde parkeerplaats van een jeugdherberg. De binnenstad is charmant en duidelijk goed onderhouden. Niet voor niets is ‘Grand Île’ in 1988 dan ook uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Twintig kilometer verder naar het zuiden belanden we in Erstein. Dit plaatsje kenmerkt zich door de teelt van suikerbieten, waar je alles over leert in de suikerfabriek. Of neem een bezoekje in de oude leerlooierij en bewonder het oude ambacht van vroeger.

Wijnroute

Een lekker glaasje Pinot noir, Riesling of Pinot gris; de wijnroute door de Elzas biedt het allemaal. Van Obernai tot het stadje Barr; voor de wijnliefhebber is er genoeg te doen. In Barr worden er veel evenementen gehouden in het teken van wijn. Er worden wijnkelders bezocht, een wijnpad bewandeld en in het eerste weekend van oktober is er een heus wijnfeest. In Bergheim proeven de bezoekers overdag de wijn en kunnen ze tot ’s avonds laat de wijn inslaan.

Wil je meer weten over de Elzasser wijnroute, een overzicht van sfeervolle ACSI-campings en een beeld van alle evenementen in de streek? Lees het hele verhaal in ACSI FreeLife 6-2015.

bestel magazine

Praat mee

  1. K

    Beste Jos,

    Wij zijn nog maar beginnende camperaars dus nog zeker niet van alles volledig op de hoogte, maar ik denk dat er een groot verschil is tussen camperaars en mensen met een caravan. Met een caravan wordt er doorgaans naar een bestemming gereden waar men dan voor een bepaalde tijd verblijft. Dan wordt daar ook de nodige voorzieningen en comfort van verwacht en dat krijgt u op een camping. De plaatsen die u hier beschrijft zijn camperplaatsen die bedoelt zijn voor doortrekkers. Met een camper blijft men vaak maar één nacht op dit soort “parkings” en zijn de voorzieningen meestal heel basic. Of zelfs geen voorzieningen en moet men dus maken dat er genoeg water en stroom in de camper aanwezig is om één of meerdere dagen op te kunnen teren. Het is dan ook logisch als men een nacht op zo’n staanplaats staat dat dit weinig kost. Want behalve de parking is er niets. Is er stroom of water aanwezig dan betaal je daar voor. Wil een camperaar lange tijd op één plaats blijven zoekt met ook vaak een camping met meerdere voorzieningen en betaald men evenveel als de caravaneigenaars. Het is een keuze van reizen! Nog veel reisplezier!

    Reageer
    1
    0
  2. JK
    Jos Kempers

    Beste redactie,

    Met plezier lees ik het blad en ook dit over het mooie gebied in Duitsland en Frankrijk. Maar er is voor mij een maar. Weer lees ik dat die gebieden zich sterk maken voor de Camper. Die krijgen naar mijn mening te veel voorrechten. Goedkope staanplaatsen en op de mooiste plekken en sommige campers nog groter en langer dan mijn combinatie auto caravan. Begin me daar aan te storen en niet omdat ik geen camper heb maar zeer gelukkig ben met mijn combinatie. Maar het wordt een oneerlijke strijd die gemeenten doorvoeren en ten koste gaan van campinghouders die een groot aandeel verloren zien gaan. Heeft de caravan nog toekomst is mijn vraag gezien ook uw blad steeds meer aandacht geeft aan campers en of duurdere auto’s en caravans die niet meer voor de gewone man zijn.

    Met vriendelijke groet,
    Jos Kempers

    Reageer
    2
    0

Praat mee: Wijngaarden en werelderfgoed in de Elzas

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht