ACSI FreeLife

Menu

Wandelen in de Limousin

Ingeklemd tussen populaire vakantieregio’s als de Dordogne, de Lot en de Auvergne, ligt de veel onbekendere Franse regio Limousin. Met weinig toeristen is dit een walhalla voor rustzoekers. Freelancer Paulien Smeulders ging op verkenning in het ‘groene hart’ van Frankrijk.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
foto D Guillemain -CRT Limousin-2118

Zeker bij de wandelliefhebbers is de Limousin populair. Een van de uitgelezen gebieden om te wandelen is het Plateau de Millevaches, onze eerste beklimming. In het oud-Frans betekent Millevaches ‘duizend bronnen’, in het moderne Frans ‘duizend koeien’. Beide betekenissen doen dit natuurgebied eer aan, want je vindt hier zowel veel natuurlijke waterbronnen als weilanden vol Limousin-koeien.

Wandelen over een plateau

Dit plateau is een uitloper van het veel grotere en hogere Centraal Massief. De toppen van de Millevaches komen echter nergens boven de duizend meter uit. Hierdoor is het een ideaal gebied om te wandelen zonder echt te hoeven klimmen. De mogelijkheden om het Plateau de Millevaches te verkennen zijn groot. Waar je ook vertrekt en of je nu een paar uurtjes wilt lopen of er een hele wandelvakantie wilt besteden, het wemelt hier van de uitgezette routes. Zoals de grandes et petites randonnées (kleine en grote wandelingen).

Het rode dorp

De sportieve wandelaar kan de GR 440 volgen, een wandelroute van 185 kilometer dwars over het plateau. Naast de Millevaches zijn er nog veel meer heuvels, bossen en meren die zich goed te voet laten verkennen. De dorpjes zijn klein en over het algemeen wat slaperig, maar daarom niet minder pittoresk. Neem bijvoorbeeld Collonges-la-Rouge, dit roodgekleurde dorpje dankt haar naam aan de huizen van de rode zandsteen en staat op de lijst van honderd ‘plus beaux villages de la France’. Zeker in de herfstzon straalt het hele dorp een warmrode gloed uit.

Wandtapijten

Een ander leuk dorpje om te bezoeken is Aubusson in het hart van de noordelijke regio Creuse. Langs een gezellig kabbelend riviertje (La Creuse) bekleden huisjes met pittoreske luiken en puntdaken de oevers op verschillende hoogtes. Het stadje heeft veel aan de rivier te danken. Al eeuwenlang is Aubusson namelijk bekend om de kleurrijke wandtapijten die er worden gemaakt.

Streekproducten

Wil jij graag weten waarom dat beekje zo cruciaal was voor de tapijtindustrie? Je leest het in ACSI FreeLife 7-2017. In dat verhaal van 8 pagina’s kom je er eveneens achter om welke streekproducten de Limousin nog meer bekend is naast het bekende rundvlees. Limoulicious!

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wandelen in de Limousin

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation