ACSI FreeLife

Menu

Verdun: 100 jaar later

Vandaag de dag is het Noord-Franse heuvellandschap rond Verdun lieflijk met dromerige stadjes en frisse bossen waar je heerlijk kunt wandelen. Toch kun je niet om de bloedige geschiedenis van de slag van Verdun heen. Redacteur Ria Peerdeman ging er met de caravan naartoe en navigeerde tussen heden en verleden.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

De afstand Utrecht-Verdun is 326 kilometer en dat is een mooie eerste etappe voor een dag rijden met de caravan. Als we Camping Les Breuils naderen, rijdt er een stadsbus voor ons met daarop: ‘Circuit historique Verdun’. De bus rijdt naar ‘onze’ camping en stopt er. Het is een hop-on-hop-off bus die langs diverse historische plekken, met name uit de Eerste Wereldoorlog, gaat. Camping les Breuils is dé camping van Verdun. Hij ligt op een kwartiertje wandelen van het stadscentrum. We hebben één van de mooiste kampeerplekken. Die liggen aan de rand van een idyllisch meertje met bloeiende mini-waterlelies.

Kamperen bij Verdun

Iedere plaats is ruim en biedt veel privacy door twee hoge heggen. De camping is sinds zes jaar van de vriendelijke familie Berthiot. Philip is de baas, een zoon staat in de keuken en zoon Mathieu is vaak te vinden bij de receptie. Mathieu spreekt diverse talen waaronder een handjevol Nederlands. Bij de receptie is een kleine winkel, een restaurantje en terras. We zijn hier ten tijde van het EK voetbal en de familie Berthiot trakteert de gasten op het terras op een groot scherm.

Fascinatie voor Eerste Wereldoorlog

Op dit terras ontmoeten we John die een fascinatie heeft voor de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft zelfs tatoeages die hiermee te maken hebben. Al twintig jaar komt hij op deze camping. In sappig Amsterdams vertelt hij: “Juli 1914 brak de pleuris uit. Toen begon de oorlog, maar de Duitsers begonnen niet hier…”

Meer Verdun in ACSI FreeLife

Nieuwsgierig geworden naar de slag van Verdun en de herdenking daarvan honderd jaar later? In ACSI FreeLife 8-2016 lees je de uitgebreide reportage van Ria Peerdeman. Voorzien van kaartmateriaal en nog meer campingsuggesties.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Verdun: 100 jaar later

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation