ACSI FreeLife

Menu

‘Tour de West-France’ valt in de prijzen

Fiets jij graag je eigen Tour de France? Dan is La Vélo Francette wellicht iets voor jou. Dit 617 kilometer lange fietstraject door West-Frankrijk is door de Fiets- en Wandelbeurs gekozen tot Fietsroute van het Jaar.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Fietsroute La Vélo Francette

De Vélo Route 43, zoals de fietsroute officieel heet, begint aan de noordkust van Normandië en eindigt ruim 600 kilometer verderop in de havenstad La Rochelle. Heb je pech of honger onderweg? Dan hoef je waarschijnlijk niet lang te wachten. Langs de route vind je 250 gespecialiseerde horeca- en fietsondernemers.

Juryoordeel

De verkiezing tot Fietsroute van het Jaar is bedoeld voor recente of recent gewijzigde fietsroutes. De routes worden onder anderen beoordeeld op bewegwijzering, wegdek en originaliteit van het thema.

Een greep uit het juryoordeel van de Fiets- en Wandelbeurs over La Vélo Francette: “Een prachtige route door een gevarieerd landschap die over een groot deel via voies vertes loopt: fietspaden over oude jaagpaden of voormalige spoorlijnen. De route is geheel bewegwijzerd. Door de aansluiting op andere fietsroutes als la Véloscénie, la Loire à Vélo en de Vélodyssée, is het ook mogelijk rondjes te fietsen.” Om het wat draaglijker te houden voor de fietsers, is La Vélo Francette ingedeeld in zes etappes. We zetten de verschillende etappes op een rijtje.

Etappe 1. Ouistreham-Flers (106 km)

Meteen een pittige openingsrit. De eerste etappe start aan de Normandische kust en eindigt via Caen en Clécy in de Normandische bergen.

Etappe 2. Flers-Mayenne (78 km)

Op weg naar de Loire streek. Deze etappe van Flers via Domfront naar Mayenne volgt grotendeels de oevers van de Mayenne, een zijrivier van de Loire. Onderweg kom je talloze lokale stokerijen tegen.

Etappe 3. Mayenne-Angers (122 km)

De derde etappe van Mayenne via Laval en Château-Gontier naar Angers is de rit van de vier rivieren: La Varenne, La Mayenne, l’Oudon en La Maine. Voor de eerste pitstop is het middeleeuwse stadje Laval een aanrader.

Etappe 4. Angers-Saumur (64 km)

Na de op één na langste etappe volgt meteen de kortste rit door de Anjou streek. Vanuit Angers volg je de bordjes ‘Loire’, waarna je via deze bekende Franse rivier richting Saumur fietst.

Etappe 5. Saumur-Niort (166 km)

Een rit voor de kilometervreters waarbij je opnieuw langs het water fietst. Dit keer volg je de oevers van de Thouet rivier. Via Montreuil-Bellay, Thouars en Parthenay bereik je na 166 kilometer de finish in Niort.

Etappe 6. Niort-La Rochelle (90 km)

In deze slotrit fiets je richting het westen om bij Marans naar beneden af te buigen en de eindstreep te bereiken in de havenstad La Rochelle.

Andere genomineerden

De Fiets- en Wandelbeurs nomineerde dit jaar zes fietsroutes voor de verkiezing tot Fietsroute van het Jaar. Met drie van de zes genomineerden was Frankrijk dit jaar hofleverancier. Naast La Vélo Francette waren La Vallée du Loir à Vélo en de ViaRhôna ook in de race voor deze eretitel. La Vélo Francette werd pas in 2015 in gebruik genomen. In 2016 werd de Brabantse Van Gogh Fietsroute nog gekozen tot Fietsroute van het Jaar.

Fietsspecial ACSI FreeLife 3

Staat jouw kampeervakantie voor een groot deel in het teken van fietsen? Dan bof je. ACSI FreeLife 3-2017 die eind maart uitkomt, staat namelijk voor een groot deel in het teken van de tweewieler.

Praat mee

Praat mee: 'Tour de West-France' valt in de prijzen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation