ACSI FreeLife

Menu

Spookstadjes in Europa (deel 2)

Een stedentrip is tijdens een kampeervakantie een mooie manier om een indruk te krijgen van de lokale cultuur. Dan denk je waarschijnlijk al snel aan gezellige terrasjes, winkeltjes en leuke musea. Maar het kan ook anders. Door heel Europa vind je verlaten spookstadjes.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
oradour-sur-glane

We geven daarom een top vijf van Europese steden waar het zwarte verleden zoveel jaar later nog altijd de sfeer bepaalt. In deel 1 lichtten we er al twee Italiaanse spooksteden uit. Dit keer laten we zien waar in Europa je een kampeervakantie nog meer kan combineren met aan spokende stedentrip.

1

Oradour-sur-Glane, Frankrijk

Dit Franse stadje (zie foto) is tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 flink onder vuur genomen door de Duitse bezetters. Door een massa-executie, waarschijnlijk uit wraak, werd het complete dorp uitgemoord. Slechts zes personen overleefden de actie. Na deze gebeurtenis is besloten om het dorp niet te restaureren, maar alles in de staat van na de verwoesting te laten, inclusief de doktersauto die midden op het plein staat. Een bezoek aan het museum en wandeling door het verwoeste stadje is zeer indrukwekkend.

Vanaf de camping eens naar Oradour-sur-Glane rijden? We hebben campings geselecteerd die in de buurt liggen.

2

Belchite, Spanje

Net als in Oradour-sur-Glane is ook in Belchite veel gevochten. In het stadje werden twee belangrijke veldslagen uit de Spaanse geschiedenis uitgevochten. Eén in 1809, in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Napoleon en één tijdens de slag om Belchite in de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939. Tijdens de burgeroorlog werd Belchite door hevige bombardementen met de grond gelijkgemaakt. Franco besloot toen om een nieuw dorp te bouwen naast het verwoeste Belchite en het oude dorp zo te laten als herinnering aan de oorlog. Een wandeling door het stadje brengt je langs oude gevels van kerken en huizen waar je de geschiedenis van het stadje nog echt kunt voelen.

Belchite ligt op een halfuur rijden van de grote stad Zaragoza. In de omgeving vind je diverse campings waar je kunt overnachten.

3

Doel, België

Niet altijd is een stadje verlaten door een oorlog of natuurgeweld. Soms zijn de omliggende steden zo uit hun voegen gebarsten, dat kleine aangrenzende dorpen worden ondergesneeuwd en de bevolking het dorpje verlaat. Dat is ook het geval bij Doel in België. Dit dorpje ligt in de buurt van Antwerpen en is in de loop der jaren omringd door de Antwerpse haven en de kerncentrale. De havenexpansie maakte het dorp onleefbaar voor de bewoners en zij zijn vertrokken, op 25 bewoners na. Wie nu een rondje door het dorpje loopt, kan zich verwonderen over de graffitikunst op de muren van de huizen. Let ook op het grimmige sfeertje dat er hangt. Je kunt de huizen niet in, aangezien dat nog steeds privaat gebied is.

Het bijzondere en half verlaten dorpje bezoeken? Kies een camping in de buurt.

Praat mee

Praat mee: Spookstadjes in Europa (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht