ACSI FreeLife

Menu

Wintersportspektakel in Paradiski

Paradiski in de Franse Alpen bestaat uit de skigebieden Les Arcs, Peisey-Vallandry en La Plagne en is het op twee na grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Ook voor niet skiërs is het een wintersportparadijs. En als kampeerder ben je in een mum van tijd van de camping op de piste. ACSI Freelife ging op verkenning en maakte er een drieluik over.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Varet-Tyrolienne-HD ©Juliette Rebour

1. Les Arcs

Sneeuwkunst

Een skigebied van bovenaf bekijken is altijd leuk. Zeker in Les Arcs, want daar wordt het mooie berglandschap verfraaid door bijzondere geometrische tekeningen in de sneeuw. Ze zijn het werk van de Brit Simon Beck. Wandelend op zijn sneeuwschoenen creëert hij jaarlijks prachtige kunstwerken die zo groot kunnen zijn als twee tot acht voetbalvelden. Daarvoor is hij zo’n twaalf uur bezig en legt daarbij zo’n twintig kilometer af, circa 65.000 stappen.

Monsieur Les Arcs

74 is Jean Pierre. En al sinds 1977 skileraar. De laatste zeventien jaar doet hij dat in Les Arcs. Nog steeds skiet hij als de beste. Ook als hij geen klanten heeft, staat hij iedere dag een paar uur op de latten. “Het uitzicht op de Mont Blanc en hoe die bij zonsondergang van kleur verandert blijft me dagelijks boeien.” Als mensen hem vragen wanneer hij denkt te gaan stoppen is zijn antwoord: ‘Als ik dood ga’. Les Arcs is het gebied in Paradiski voor de wat sportievere skiër. Je vindt er tweehonderd kilometer aan pistes waarvan meer dan de helft rood en zwart is.

Jean-Pierre_Monsieur Les ArcsJean-Pierre, oftewel monsieur Les Arcs

Skiën op hoog niveau

Wie zijn ski-skills naar een hoger niveau wil brengen, is in Les Arcs op de juiste plek. Hier is een van de weinige scholen in de Alpen waar je speedriding kunt leren. Deze sport is een combinatie van vliegen en skiën. Het scherm, de paraglider, stelt je in staat om tijdens het skiën los te komen van de grond. Het gevoel dat je dan beleeft is onbeschrijfelijk. Skiën krijgt er zo een dimensie bij. Deze spectaculaire wintersport is geschikt voor iedere gevorderde skiër. Ervaring met paragliding is niet nodig.

Met 130 km/u over de piste

De nieuwste attractie van Les Arcs is ‘La Tyrolienne’. Deze supersnelle tokkelbaan start bovenaan de Varet-lift op 2.680 meter. In de kilometerlange afdaling scheer je over de piste waar in 1992 tijdens de Olympische Spelen van Albertville de demonstratiesport speedskiën werd gehouden. Terwijl jij met 130 km/u omlaag vliegt, moet je je even inbeelden dat op de piste onder je een ooit een snelheid van 251,4 km/u werd bereikt. Op ski’s!

Varet-Tyrolienne-HD ©Juliette RebourLa Tyrolienne

L’Aiguille Rouge

L’Aiguille Rouge is met 3.226 meter de hoogste bergtop van Les Arcs. Je geniet er van een prachtig uitzicht, waar je ook kijkt. Vanaf de top kun je afdalen tot aan Villaroger (1.200 meter), een afdaling met een hoogteverschil van 2.000 meter. Bij goede winters kun je zelfs helemaal naar Bourg-Saint-Maurice skiën dat op 800 meter hoogte ligt.

Jean Pierre had ooit klanten die de afdaling in één keer wilden doen, zonder te stoppen. Iets wat de ski-instructeur hen sterk afraadde, omdat dit erg zwaar is. Maar ze stonden erop. Uiteindelijk was Jean Pierre als eerste beneden. Bestelde op het terras een kop koffie. Pas nadat hij deze op had arriveerden zijn klanten, totaal afgepeigerd.

Lees verder

Benieuwd wat voor wintersportspektakel je nog meer kunt verwachten in de andere twee regio’s van Paradiski: Peisey-Vallandry en La Plagne? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 8-2022.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wintersportspektakel in Paradiski

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht