ACSI FreeLife

Menu

Op eilandentour in de Golf van Morbihan

Aan de zuidelijke kust van Bretagne ligt de Golf van Morbihan. Een enorme baai met tientallen eilandjes die liggen te wachten om ontdekt te worden. Reisjournalisten David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot voeren over naar Belle-Île-en-Mer. Naast dit ‘Mooie Eiland in Zee’ vergaten ze ook het vasteland niet.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Frankrijk_Golf van Morbihan_shutterstock

Net als ik nietsvermoedend met mijn verrekijker de prachtige inhammen van de ruige kustlijn van Belle-Île-en-Mer afspeur, word ik ineens opgeschrikt door een enorm harde scheepshoorn. Zo laten veerboten hier overduidelijk horen dat ze eraan komen.

Koninklijke aankomst

De boot glijdt de haven van het hoofdstadje Le Palais binnen. De zon schijnt uitbundig op de pastelkleurige huizen langs het water. Le Palais zelf heeft als een soort kroon een imposante citadel, ontworpen door niemand minder dan Vauban, de architect van Lodelijk XIV. Wat een koninklijke aankomst.

Frankrijk_Golf van Morbihan_shutterstock_107513972

‘Mooi eiland in de zee’

Met het galmende geluid van de scheepstoeter nog in mijn oren sluiten David en ik aan in de rij toeristen die van boord gaan om het ‘mooie eiland in zee’ te ontdekken. Vanaf het schiereiland Quiberon ben je binnen 45 minuten met de veerboot op het grootste Bretonse eiland. Nou ja grootste is relatief, want dit eiland is slechts zo’n 84 vierkante kilometer groot. Onze eigen kleinste Waddeneiland Schiermonnikoog is hierbij vergeleken een reus met 200 vierkante kilometer.

Lunchen in Sauzon

Even later installeren we ons op de knusse familiecamping de L’Océan net buiten Le Palais. Deze camping is een perfecte uitvalsbasis voor fietstrips en wandelingen. Het haventje van de hoofdstad ligt op nog geen twintig minuten lopen. David vindt het de hoogste tijd voor een lunch dus stappen we op de fiets naar Sauzon, aan de westkant van het eiland. Dit is een schattig vissersplaatsje waar bij eb de bootjes in het langgerekte estuarium allemaal als visjes op het droge liggen.

Frankrijk_Golf van Morbihan_Belle Ile sur Mer, SauzonBelle-Île-en-Mer is het grootste eiland van Bretagne. In omvang is het echter drie keer zo klein als Vlieland en laat zich daarom uitstekend per fiets verkennen.

Schaaldieren op het menu

De felle zon geeft de fleurige huisjes langs het water een nog warmere kleur. Sauzon staat bekend om zijn vele gezellige eetgelegenheden. We strijken neer bij het terras pal onder de vuurtoren van Sauzon, met uitzicht op het estuarium. Vlak voor onze neus stapt een visser aan land met een bak vol enorme kreeften. Hij loopt naar twee Françaises die naast ons een glaasje witte wijn drinken. Ze kiezen twee prachtige exemplaren die ter plekke worden gewogen op een ouderwetse weegschaal. Er wordt een prijs afgesproken en dan gaan de schaaldieren naar de keuken van het restaurant om klaargemaakt te worden.

Lees verder en bekijk de vlogs

Nieuwsgierig hoe de schaaldieren smaken en wat voor lekkernijen David en Nathalie nog meer tegenkomen in en rondom de Golf van Morbihan? In ACSI FreeLife 5-2020 lees je het hele artikel. Vergeet daarnaast zeker niet om de serie vlogs van de razende reisreporters te bekijken.

Bestel ACSI FreeLife 5-2020

Praat mee

Praat mee: Op eilandentour in de Golf van Morbihan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht