ACSI FreeLife

Menu

Oeroude tekeningen in de grot van Chauvet

´s Werelds oudste bekende grotschilderingen van dichtbij bekijken? Dat kan vanaf 25 april. Een levensechte replica van de rotstekeningen van de grot van Chauvet opent haar deuren.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

De spelonken van de grot in de Franse Ardèche herbergen 36.000 jaar oude tekeningen die zo kwetsbaar en kostbaar zijn dat bezoekers niet zijn toegestaan. Maar vanaf 25 april is er voor iedereen de mogelijkheid om de fascinerende tekeningen te aanschouwen. Een gedetailleerde kopie maakt het mogelijk om hetzelfde te ervaren als de speleoloog Jean-Marie Chauvet op 18 december 1994.

Vallon de Pont d’Arc

Op die dag maakte Jean-Marie met twee vrienden een wandeling in het gebied rondom Vallon de Pont d’Arc. Een zwakke luchtstroom afkomstig van een kleine opening aan het einde van een kleine grot trok zijn aandacht. Hij was er zeker van dat er achter de rotsen iets lag. Zijn nieuwsgierigheid zette ze hem er toe om een doorgang te graven. Jean-Marie en zijn vrienden ontdekten honderden tekeningen en gravures.

De schilderingen liggen verspreid over een halve kilometer en hebben in totaal een oppervlakte van 8500 vierkante meter. Zo’n 20.000 jaar geleden stortte de ingang van de grot in. Omdat het erfgoed zo lang afgesloten is geweest van de buitenwereld, is de prehistorische kunst in fantastische staat.

De omvang van de ontdekking is ook door de buitenwereld niet onopgemerkt gebleven en afgelopen juni is de grot toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de Unesco. Daarmee is het de oudste culturele schat op die lijst.

Meer over de grot van Chauvet lees je in ACSI FreeLife Magazine editie 2. Bestel het magazine hier.

bestel magazine

Nog 5 rotstekeningen en replica’s in Europa

Tip 1

Altamira (Spanje)

Altamira is een magazine grot in het noorden van Spanje vlakbij Santander, die bekendstaat om haar rotstekeningen. De grot is 270 meter lang, de hoogte varieert van twee tot zes meter. De grot herbergt honderdvijftig tekeningen waarvan de ouderdom wordt geschat op 15.000 jaar. In de nabije omgeving vind je een replica die jaarlijks zo’n 240.000 bezoekers trekt.

Tip 2

Lascaux (Frankrijk)

De grotten van Lascaux liggen bij de plaats Lascaux in de Franse Dordogne. In 1940 werd een groot aantal rotswandschilderingen ontdekt. Deskundigen dateren de oudste schilderingen uit de grot op 15.000 voor christus, de jongste op 10.000 voor christus. Vlakbij is een replica (Lascaux II) gemaakt die wél voor het publiek toegankelijk is.

Tip 3

Val Camonia (Italië)

Het schilderachtige Val Camonica ligt op de vlakten van Lombardije in het noorden van Italië. Het herbergt een beroemde grot die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Hier vind je een gigantische collectie van meer dan 140.000 indrukwekkende figuren en symbolen, die door mensen in de rotsen zijn uitgehouwen in de vallei.

Tip 4

Frederikstad (Noorwegen)

In de omgeving van Fredrikstad zijn talrijke grafheuvels en plaatsen waar ca 5000 jaar oude rotstekeningen uit de bronstijd zijn gevonden. Deze rotstekeningen liggen een beetje afgelegen, maar goed bereikbaar vlak langs de weg en zijn vrij te bezoeken, het is er zelden druk zodat je alles rustig kunt bekijken en fotograferen.

Tip 5

Tanum (Zweden)

De rotstekeningen van Tanum vind je in het noordwesten van de provincie Västra Götalands län in het zuidwesten van Zweden. Ze stammen uit de bronstijd en zijn ongeveer 3000 jaar oud. De tekeningen laten mensen en dieren, wapens, boten en andere onderwerpen zien. Het is een weergave van het leven en het geloof van de mensen in de bronstijd.

Foto: © DRAC Rhone-Alpes – Ministere de la Culture et de la Communication

Praat mee

Praat mee: Oeroude tekeningen in de grot van Chauvet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation