ACSI FreeLife

Menu

Nazomeren in Champagne & Ardenne

Op zo’n 600 kilometer van Utrecht is de Champagne de ideale stop op weg naar het zuiden. Maar heeft het Noord-Franse gebied  ook genoeg in huis voor een kampeerbestemming an sich?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Tour de Champagne

Redacteuren Katinka en Rosanne zochten het uit tijdens een Tour de Champagne.

Onstuimige nazomer

De regen slaat tegen het voorraam van de Adria Twin buscamper. Zo hadden we het weer niet voorgesteld toen we deze trip planden. Maar goed, het is nazomer en dan kan het onstuimig zijn. Juist in dit seizoen is de Champagneregio op z’n mooist. Als de bladeren aan de bomen langzaam verkleuren en de goudkleurige druiven worden geoogst. Gelukkig breekt de zon door als we na een dag rijden op Camping Le Lac de la Liez aankomen. En dat zorgt voor een intens kleurenspektakel. Stoelen uitklappen en genieten van de show.

We kijken uit op het historische vestingstadje Langres op een heuvel dat baadt in het warme avondlicht. Na een dag rijden, hebben we geen zin meer om te koken. En in Auberge de Voiliers eten we met uitzicht op het meer. Met uitzondering van de achtergrondmuziek is het hier stil. Het hoogseizoen is voorbij en we zijn op een oudere vrouw na de enige gasten. De rust is overweldigend en hoewel we nog maar even op weg zijn, zijn we echt weg van huis.

Vestingstadje Langres

De volgende morgen wekken de vogels ons. Tijd om het stadje op de heuvel van dichterbij te bekijken. Op het dorpsplein, Place Bel Air, kunnen we de camper makkelijk kwijt naast andere campers. Je mag er zelfs overnachten. Maar dan moet je wel zonder voorzieningen kunnen, want die heb je hier niet.

Wat meteen opvalt, eigenlijk al vanaf de camping, is dat de stad ommuurd is. Onze gids, Marjorie Beauer, vertelt dat de muren nog stammen uit de Romeinse tijd. “Langres is altijd een belangrijke stad geweest omdat er veel grenzen van verschillende koninkrijken en hertogdommen rond de stad liepen. De heuvel is expres uitgekozen als ligging omdat je vanuit hier de omgeving goed in de gaten kunt houden. Ook is een stad op een heuvel natuurlijk makkelijker te beschermen.”

Je kunt in Langres zelfs kamperen op de stadsmuur op Camping Navarre. Wil je weten waar Katinka en Rosanne nog meer langs kwamen tijdens hun Tour de Champagne? Bestel dan hier ACSI FreeLife Magazine 6-2016.

bestel magazine

Praat mee

 1. PF
  Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids

  Het mooiste plekje om te staan is beslist de camping op de stadsmuur, bij de toren. De beheerder spreekt zelfs een beetje Nederlands!
  Overnachten met de camper op de door jullie genoemde plek kan natuurlijk ook. Om je toilet te legen en water te tappen kun je dan terecht op een rustiger en gratis, maar ook kale camperplaats een paar honderd meter verderop: http://www.campercontact.com/nl/frankrijk/champagne-ardenne-08-10-51-52/langres/24639/camperplaats-aire-municipale.aspx . Gezellig en rustig sta net buiten Langres, bij de halte fluviale in Champigny-les-Langres. Ook daar zijn geen voorzieningen, maar genoemde sanizuil is er maar een paar kilometer vandaan.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Nazomeren in Champagne & Ardenne

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht