ACSI FreeLife

Menu

Naar de Franse Middellandse Zeekust

Met vakantie naar mooie baaien, stranden en een blauwe zee? En daarbij nog wat cultuur snuiven? Deze mix vind je aan de Franse Middellandse Zeekust. Van west naar oost een kleine wegwijzer voor een trip naar de zon.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
201287011

L’art de vivre, levenskunst, is iets waar de Fransen het patent op zeggen te hebben. Bovendien worden ze aan de Middellandse Zee verwend met een lang warm seizoen. Tussen Perpignan en Nice zijn warmte en zon vanaf zeer vroeg in het jaar gegarandeerd. Dat zijn goede redenen voor kampeerders uit Nederland om onmiddellijk op weg naar het zuiden te gaan. Weg uit het onbetrouwbare weer en lekker naar de zon. Weg uit de dagelijkse sleur en heerlijk gaan genieten.

Levenskunst aan de Franse Middellandse Zeekust

Maar dan rijst de vraag: waarheen dan? ACSI FreeLife geeft tips en vertelt waar het bijzonder mooi en interessant is, waar aantrekkelijke bezienswaardigheden te vinden zijn en waar de levenkunst er gewoonweg bij hoort. We beginnen in de regio Languedoc-Roussillon aan de westelijke Middellandse Zeekust. Hier aan de Spaans-Franse grens ligt ten zuiden van Perpignan het plaatsje Banyuls-sur-Mer met het mariene onderzoekscentrum Observatoire Océanographique.

Een strand van vijf kilometer breed

Het Canal-de-la-Robine van Narbonne staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het zandstrand is hier trouwens vijf kilometer breed. Op weg naar Montpellier – met een uitgebreid nachtleven en bekend om zijn Fabremuseum met beeldende kunst uit twee eeuwen – kom je langs de vissershaven Palavas-les-Flots en langs Sète.

In Cap d‘Agde kunnen naturisten heerlijk naakt zwemmen. De twintigste eeuwse piramidevormige architectuur van de badplaats La Grande Motte contrasteert met de architectuur uit de oudheid.

Een fameuze rosé

Bandol aan de kust van het departement Var is in trek bij de vakantiegangers vanwege de fameuze rosé. Toulon is daarentegen vooral een belangrijke havenstad. Six-Fours-les-Plages is trots op zijn Institut Océanographique. Hyères rust onder de palmen, terwijl pal voor het strand de windsurfers hun trucs laten zien.

In de Calanques van het Esterel-massief wandelen bezoekers langs de met kloven doorsneden kust. In Le Lavandou aan de Côte-des-Maures wordt het duidelijk waarom de plaats de bijnaam ‘Stad van het twaalfvoudige zand’ heeft. Er zijn daar namelijk twaalf heerlijke zandstranden.

In Saint-Raphaël begint dan de Côte d‘Azur, de grootste catwalk van de grote en kleine sterren op aarde. Maar ook gewone mensen mogen zich in Mandelieu-la-Napoule welkom voelen, met zijn kasteel in Antibes op de beroemde Promenade des Anglais van Nice of bij het festival op de Croisette in Cannes . Maar niet op de rode loper van het Palais des festivals et des congrès. Die blijft voorbehouden aan de vips.

Praat mee

Praat mee: Naar de Franse Middellandse Zeekust

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht