ACSI FreeLife

Menu

Op stedentrip in Lourdes

De charmante stad Lourdes tussen de uitlopers van de Pyreneeën is een van de beroemdste pelgrimsoorden ter wereld. De jonge Bernadette was er getuige van Mariaverschijningen en opende er op aanwijzen van de Heilige Maagd een bron.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Lourdes
Lourdes_omgeving

“Het geloof verzet bergen.” Deze zin typeert de verwachting die veel pelgrims hebben van hun bezoek aan Lourdes. Daarnaast noemen ze vaak woorden als troost en vertrouwen. De 15.000 inwoners tellende provinciestad aan de voet van de Pyreneeën ontvangt elk jaar zo’n 5 miljoen bezoekers van over de hele wereld. Een aanzienlijk deel daarvan bestaat uit nieuwsgierige jongeren, die zijn geraakt door de opzienbarende jeugdervaring van Bernadette Soubirous.

‘De Onbevlekte Ontvangenis’

Bernadette was het kind van arme molenaars. In 1858 meldde ze als 14-jarige dat ze een in het wit geklede dame zou hebben gezien. Deze verscheen herhaaldelijk aan haar in de grot van Massabielle. Niemand geloofde haar aanvankelijk. Bernadette werd door haar moeder uitgemaakt voor leugenaar. De dorpspriester dacht dat het kleine meisje haar verstand was verloren, maar spoorde haar toch aan om de vrouwfiguur om haar naam te vragen. Bij de volgende bijeenkomst gaf de vrouw zich uit als ‘de Onbevlekte Ontvangenis’. De geestelijke schrok: deze uitdrukking was tot dan toe niet bekend bij het gewone volk. Hoe kon de ongeschoolde Bernadette deze kennen? Ze was niet religieus opgevoed en had geen communie gedaan.

Geneeskrachtig water

Of alles precies zo is gegaan wordt nu nog steeds in twijfel getrokken. Ook circuleren er verschillende versies van de gebeurtenissen. De geneeskrachtige eigenschap van het water uit Lourdes staat daarbij het minst ter discussie. Het water uit de grot geneest sinds de ontdekking zieken razendsnel. Van de 7000 gerapporteerde genezingen heeft het Vaticaan er tot nu toe 69 erkend als wonder.

Campings en camperplaatsen

De meeste bezoekers komen vooral voor het gemeenschapsgevoel naar Lourdes. Je vindt het volop tijdens de dagelijkse middagprocessies en fakkeloptochten in de avond. De vredige sfeer is ook voelbaar op de campings en camperplaatsen in de regio. Misschien draagt ​​het prachtige landschap van het voorgebergte van de Pyreneeën hieraan bij. De belangrijkste kerken zijn de basilieken van de Rozenkrans, de Onbevlekte Ontvangenis (Supérieure) en de ondergrondse basiliek van Pius X. Bernadette zelf overleed overigens op 35-jarige leeftijd in een klooster, zonder ooit de grot opnieuw bezocht te hebben.

Tip: Kasteel van Lourdes

Op een kalkrots hoog boven de oude stad troont het trotse kasteel van Lourdes. Het was van de dertiende tot de zeventiende eeuw de zetel van de graven van Bigorre. Het bouwwerk herbergt nu het bezienswaardige Museum van de Pyreneeën. Hier staan lokale traditionele ambachten centraal. Daarnaast biedt de burcht een prachtig uitzicht op het heiligdom, met de vaak besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

Bron: MPS

Praat mee

Praat mee: Op stedentrip in Lourdes

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht