ACSI FreeLife

Menu

Van kust naar kust met La Vélo Francette

Op de fiets 630 kilometer over de route La Vélo Francette. Duizelend van de indrukken komt freelancer Egbert Jan Riethof na acht dagen aan in La Rochelle. Een ontdekkingstocht van kust naar kust.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
La Vélo Francette Parthenay

Dit jaar benoemde de Fiets- en Wandelbeurs La Vélo Francette tot fietsroute van het jaar. Het gevarieerde landschap, de groene routes, de bereikbaarheid met de trein en de mogelijkheid om deze route te combineren met andere langeafstandsroutes waren de doorslaggevende argumenten voor de jury. Hoog tijd om dat zelf te testen.

Lekke band

Al de eerste kilometer van de 630 die ik per fiets afleg is veelbewogen. In Ouistreham vraag ik de fietsverhuurder waarom hij geen bandenplakspullen meegeeft. “Pas nécessaire“, roept François. Dit is het modernste materiaal, die malheur gaat monsieur bespaard blijven! Nadat hij is weggereden, zwaai ik mijn been over het zadel en land voorzichtig van het trottoir op het asfalt. Psssjjt. Lekke band.

Invasie in Normandië

Terwijl de teruggeroepen François een andere fiets haalt, breng ik een uur door in het Musée du Mur l’Atlantique, honderd meter verderop. De Duitsers deden er alles aan om een invasie in Normandië onmogelijk te maken, zo is hier aanschouwelijk gemaakt. Op 6 juni 1944 bleek de moeite vergeefs: Ouiestreham werd de meest oostelijke plek van de geallieerde ontscheping. Ik loop over het brede strand waar het gebeurde, de Côte de Nacre. De Parelmoerkust. Tja, een strand. Honderden jonge mannen vonden hier de dood, maar het zand ligt er onaangedaan bij. In de verte zwaait François.

Eenden

Even later – na vijftienhonderd meter – draai ik het pad naast het kanaal op dat parallel aan de rivier de Orne landinwaarts naar Caen leidt: de eerste 17 kilometer van La Vélo Francette. Midden op het pad, precies tussen twee paaltjes en zodanig dat ik er niet langs kan, staan twee eenden op één poot te slapen. Ik stap af, ga ernaast zitten en verzoek ze vriendelijk op te krassen. In het Frans. Ze verroeren zich niet, snavel in de veren.

Benieuwd hoe Egbert Jan de volgende etappes richting La Rochelle verteert? Na het lezen van zijn uitgebreide reportage in ACSI FreeLife 7-2017 kom je er achter dat je aardig wat karakter nodig hebt om deze Tour de West-France uit te fietsen zonder motortje.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Van kust naar kust met La Vélo Francette

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation