ACSI FreeLife

Menu

Kamperen bij Toulouse

Zuiderse charme in combinatie met interessante architectuur maken van Toulouse en omgeving een welkome etappe tijdens een rondreis door het zuidwesten van Frankrijk in de regio Midi-Pyrénées.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Capitool, zo wordt het stadhuis in Toulouse, net als het plein ervoor (Place du Capitole) genoemd. Naamgever was het ‘Capitoul’, de stadsraad die tot aan de verkiezing van de eerste burgemeester in 1790 regeerde over de stad aan de Garonne. De arcaden rondom dragen wezenlijk bij aan de chique uitstraling, vooral ’s avonds als het hele gebouw prachtig is verlicht.

Toulouse; roze stad

‘Roze stad’ wordt Toulouse ook wel genoemd, vanwege de rode bakstenen die voor veel gebouwen werden gebruikt. Het kloppend hart van de regio Midi-Pyrénées en de aantrekkelijke omgeving hebben talloze campings en camperplaatsen te bieden. Redenen genoeg dus voor een trip naar het zuidwesten van Frankrijk.

De levendige sfeer in de stad wordt mede bepaald door zo’n 110.000 studenten en talrijke muziek- en straatfestivals. De bonte markten en de vooral ’s zomers enorm populaire promenade langs de Garonne onderstrepen de opgewekte levensstijl. Talloze chique winkels en gezellige bistro’s, restaurants en cafés nodigen je uit tot slenteren en genieten.

Basilique Saint-Sernin de Toulouse

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Basilique Saint-Sernin de Toulouse met zijn 65 meter hoge, achthoekige toren, die vooral in de regio Languedoc vaak is gekopieerd. Saint-Sernin geldt als een van de mooiste kerken aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Bekijk van binnen maar eens de koorpartij met haar negen kapellen. En de Romaanse sculpturen in de zuidelijke zijbeuk. Naast andere Bijbelse figuren staan hier onder meer Koning David en de apostelen afgebeeld.

De grote rijkdom van weleer kwam voort uit de handel in de verfplant wede. Tegenwoordig dankt Toulouse arbeidsplaatsen en welstand aan de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Lakens en wijn

Lakens en wijn zorgden lange tijd voor welstand in Montauban. Deze middeleeuwse stad, en het latere bolwerk van het calvinisme, ligt zo’n vijftig kilometer ten noorden van Toulouse aan de rivier Tarn. Het middelpunt van de stad is Place Nationale, net als Toulouse gesierd met bakstenen huizen en arcaden.

Ook Moissac aan de Garonne is een bezoek waard. Dit stadje dankt zijn bekendheid aan de voormalige benedictijner abdij, waarvan de kruisgang uit 76 verschillende kapitalen bestaat. Tussen Moissac en Toulouse ligt er overigens een zalig fietspad langs de Garonne.

Ingres museum

Nog een laatste tip voor liefhebbers van kunst en geschiedenis. Een bezoek aan het Ingres museum in Montauban is een must. Het is ondergebracht in het vroegere bisschopspaleis en huisvest de collecties van twee beroemde zonen van de stad, schilder Jean Auguste Dominique Ingres en beeldhouwer Antoine Bourdelle. In de ‘Zaal der zwarte prinsen’ zijn historische schatten tentoongesteld.

5 Campings Toulouse en omgeving

  1. Camping Toulouse Le Rupé
  2. Camping Le Lomagnol
  3. Camping Fargogne
  4. Flower Camping Lac de Thoux-St.Cricq
  5. Camping du Lac de la Thésauque

 

Tekst: Thomas Cernak, MPS

 

Praat mee

Praat mee: Kamperen bij Toulouse

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation