ACSI FreeLife

Menu

Insidertips voor de Franche-Comté

De Franche-Comté is zo’n streek waar veel kampeerders op weg naar het zuiden vaak aan voorbij rijden. Doodzonde. Zo vind je in dit gebied tussen de Vogezen en de Jura uitgestrekte bossen en rivieren als de Doubs en de Saône. Tijd om op ontdekking te gaan.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

De historische gebouwen van de vele steden in dit gebied vlakbij de Zwitserse grens vertellen het verhaal van het rijke culturele erfgoed, zoals dat van Claude-Nicolas Ledoux. Deze architect, visionair en filantroop ontwierp en bouwde een paar jaar voor de Franse Revolutie in 1789 de Saline Royale. Deze koninklijke zoutziederij was in de 18e eeuw enorm baanbrekend.

Zout

De voormalige zoutfabriek in Arc-et-Senans in het hart van de Franche-Comté is een indrukwekkende vervulling van Ledoux’s droom. Het is een stad die de evenwichtige relatie tussen adel en arbeiders weerspiegelt. Duidelijke symmetrie bepaalt de stijl van de fabriek.

Een woonwijk geschikt voor 5000 inwoners zou als een perfecte cirkel om het directiegebouw worden gebouwd. Geldgebrek leidde ertoe dat slechts de helft van het project – dus een halve cirkel – werd gebouwd. In dit ommuurde gebied leefden rond de 200 werknemers in stenen huizen.

Tentoonstellingen in de gerenoveerde kamers geven een uitgebreid inzicht in de bouwplannen. Plannen die betrekking hadden op onder anderen de bouw van scholen, speeltuinen en uitgaansgelegenheden. Bij de nabijgelegen zoutziederij van Salins-les-Bains werd in ketels het zout water verwarmd, dat vanaf een diepte van 250 meter naar boven werd gepompt. Het witte goud was in vroegere tijden een waardevolle grondstof. Onmisbaar als conserveringsmiddel.

Voor chocoladeliefhebbers

De volgende bestemming is Arbois aan de N83, de weg die veel caravanreizigers gebruiken om richting het zuiden de tolweg A36/39 te omzeilen. Na het zout volgt hier het zoet, want geen enkele chocoladeliefhebber zal het nalaten om in het centrum de pâtisserie van Édouard Hirsinger te bezoeken.

In deze pâtisserie worden al vier generaties lang exclusieve pralines gemaakt. De chocolatier staat er om bekend dat hij zijn klanten steeds opnieuw verrast met spannende smaaksensaties. De huidige producten zijn bovendien afgestemd op de wijnen uit de regio. In een oude kelder heeft Hirsinger een leuk klein museum ingericht, waar oude apparatuur de 115 jaar lange geschiedenis van het bedrijf in beeld brengt.

Kasteel van Joux

Als je benieuwd bent naar het roerige verleden van Franche-Comté, moet je op zoek naar het kasteel van Joux. Deze burcht uit de twaalfde eeuw zetelt op de rotsen boven Pontarlier. De sterke muren ontstonden pas laat en zijn het werk van generaal Vauban, de architect van koning Lodewijk XIV.

Menig beroemdheid zat hier gevangen, zoals de Graaf van Mirabeau. Een mild gevangenisregime zorgde ervoor dat hij hier een affaire kon beginnen met een jonge getrouwde edelvrouw, die later zelfmoord pleegde. Zelfs Heinrich von Kleist zat hier in 1807 in de kerker als vermeend spion.

Inspiratiebron voor schilders

Natuurliefhebbers moeten op zoek naar de waterval van Syratu. Deze indrukwekkende waterval is ontstaan uit een diepe rotsspleet in de Loue. Deze rivier is onder kanovaarders erg geliefd. Ook met de fiets kun je de Loue volgen en zo bij Lods uitkomen. Een mooie plek om even van de fiets te stappen.

In Lods vind je een oude, met mos bedekte brug die als inspiratiebron diende voor beroemde schilders zoals Gustave Courbet. Hijzelf kwam uit het naburige dorp Ornan, dat vooral in het weekend veel bezoekers trekt met zijn lantaarntoren en oude huizen vol versierde erkerpracht.

Groenste stad van Frankrijk

Heb je genoeg van al die natuur en al dat lekkers en wil je op citytrip? Dan is Besançon een aanrader. Statige gevels bepalen het stadsaanzicht van deze stad. De vele parken en tuinen doen recht aan de reputatie van Besançon als groenste stad van Frankrijk. Daarnaast is er een groot aantal ambachtelijke winkels. Het theater, ook het werk van Claude-Nicolas Ledoux, brandde in 1958 af. Vandaag de dag kan alleen de zuilenfaçade nog worden bezichtigd.

Bron: MPS, Thomas Cernak

Praat mee

Praat mee: Insidertips voor de Franche-Comté

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation