ACSI FreeLife

Menu

In de wolken in de Jura

Les Grandes Traversées du Jura vormen samen bijna 400 kilometer aan spectaculaire routes in het Oost-Franse berggebied. Je kunt de ‘trails’ wandelend, skiënd, met sneeuwschoenen aan, op de mountainbike of te paard volgen. Verslaggeefster Nathalie van Koot trekt de wandelschoenen aan en neemt je mee naar de hoge bergtoppen van de Jura.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Wandelen Jura

“Wow…wat hoog!’’, breng ik uit. Mijn stembanden worden dichtgeknepen door de spanning. Ik kijk naar beneden en slik. De instructeur checkt nog een laatste keer of mijn gesp goed vastzit en geeft me dan een bemoedigende tik op mijn schouder.

Spring!

Ik voel een laatste keer aan mijn helmpje en kijk door mijn oogharen naar beneden. Ik wil niet! En dan klinkt ineens een stem achter me: “Saute”! Ik spring in het luchtledige en dan hoor ik een rollend, razend geluid. “Gaaf!”, roep ik luidkeels terwijl ik als een dolle langs de zipline vlieg. De adrenaline spuit bijna uit mijn oren.

Zipline

Sinds vorig jaar is er een ziplineparcours naast Fort Les Rousses in het gelijknamige wintersportplaatsje in de Franse Jura. Er is geen beter opwarmertje te verzinnen voor de ‘ontberingen’ van de spectaculaire Grandes Traversées du Jura, de routes langs de grens van Zwitserland en Frankrijk.

Zout en absint

Het schitterende traject loopt langs steile afgronden, over hoge bergen en door diepe bossen. In de volksmond heet het de GTJ. Bij deze afkorting krijg ik associaties met steile paden en snelle mountainbikes en dat kun je hier volop doen. Maar mijn vriend David en ik geven de voorkeur aan wandelen.

Smokkelaarsroute

Dat dit ook spannend kan zijn, blijkt wel uit de namen van de routes die je kunt lopen. Wat denk je van de Smokkelaarsroute? Deze wandelroute is genoemd naar smokkelaars die tot halverwege de negentiende eeuw alles wat los en vast zat heimelijk vanuit Zwitserland naar Frankrijk vervoerden. Van zout, koffie, tabak tot horloges en absint. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zelfs joden via de oude smokkelroute in veiligheid gebracht in Zwitserland.

Nóg meer spectaculaire uitzichten

Nieuwsgierig welke indrukwekkende plekken en spectaculaire uitzichten Nathalie en David nog meer voorbij wandelen? Lees dan het hele verhaal in ACSI FreeLife 4-2018.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: In de wolken in de Jura

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht